Den røde pyramide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den røde pyramide
Sneferus røde pyramide
Generelt
Sted:  Dahshur, Egypt
Byggeår:  Ca 2600 f.Kr.
Arkitektur
Materiale:  Granitt og kalkstein
Bredde:  220 m
Høyde:  104 m
Diverse
m3
Status:  Bevaringsverdig
Diverse:  Vinkel 43°22'

Den røde pyramide, også kalt for «Nordpyramiden», [1] er den største av de tre betydelige pyramider lokalisert ved oldtidsegyptiske kongegravstedet ved Dahshur i Egypt. Den er også den tredje største egyptiske pyramide, etter henholdsvis Kheops og KhafrepyramidenGizaplatået utenfor Kairo. Da den røde pyramiden ble bygget ferdig, var pyramiden den høyeste menneskeskapte bygningsstruktur i verden. Den er også antatt å være verdens første vellykte forsøk på å bygge en «virkelig» pyramide med glatte sider (i motsetning til en trappepyramide). De lokale egyptere viser til pyramiden som el-heram el-watwaat, noe som betyr «Flaggermuspyramiden».[1]

Den røde pyramide, som har sitt moderne navn etter dens rustrøde granittsteiner, har ikke alltid vært rød. Den ble i sin tid dekket av hvite kalksteiner fra Tura, men noen få av disse gjenstår ved fundamentet av pyramiden ved det ene hjørnet. I løpet av middelalderen ble pyramiden brukt som et steinbrudd og den hvite kalksteinen ble revet av for å bli benyttet som bygningsmateriale i Kairo. På den måten ble den røde granitten under avdekket. Pyramiden er således den tredje største granittbygning i verden for øyeblikket.

Historie[rediger | rediger kilde]

Detalj fra det massive buehvelvningen i taket på hovedkammeret.

Den røde pyramide var den tredje pyramiden som ble bygget av farao Sneferu i det gamle rike i Egypt. Den er lokalisert kun en km nord for den den bøyde pyramide. Den er reist med den samme grunne 43 graders vinkel som den øverste seksjonen av den nevnte bøyde pyramide, noe som gir den en merkbar lav framtoning sammenlignet med andre egyptiske pyramider av lik skala. Konstruksjonen er antatt å ha begynt i løpet av det trettende året av Sneferus styre. Egyptologer er ikke kommet til enighet om byggeprosessens varighet. En del levninger fra byggeprosessen finnes, og på rundt hver tjuende steinkledning hadde inskripsjoner på baksiden. En del hadde kartusjen til Sneferu mens andre hadde inskripsjoner i rød maling som navnga de ulike arbeidsgruppene.[2] Basert på merker fra steinbrytningen funnet ved de ulike faser av byggeprosessen, har Rainer Stadelmann beregnet at fullførelsen kan ha tatt tilnærmet 17 år,[3] men John Romer, basert på de samme merkene, har antydet at prosessen tok kun ti år og sju måneder.[4]

Arkeologer har spekulert om dets form kan være et resultat av en ingeniørkrise som oppsto under oppførelsen av Sneferus to tidligere pyramider. Den første av disse, pyramiden ved Meidum, kollapset i antikken, mens den andre, den bøyde pyramiden, hadde en vinkel ved dens skråning som ble dramatisk endret, fra 54 til 43 grader, halvveis ut i byggeprosessen.

En del arkeologer tror nå at pyramiden ved Meidum var det første forsøk på en bygningen med glatte sider, og den kan ha rast sammen mens byggingen av den andre pyramiden allerede var i gang, og at også denne pyramiden viste tegn på å være ustabil, noe som er antydet av store bærebjelker av tømmer som ble plassert for å understøtte de indre kamrene. Resultatet var endringen av skråningen i den bøyde pyramiden, som således fikk sitt navn, og en framstilling av den senere røde pyramide med en vinkel som er kjent for å være mindre utsatt for ustabilitet og mindre utsatt for å rase sammen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

isometrisk plantegning av den røde pyramide tatt fra en 3d-modell.

Den røde pyramide er 105 meter høy.[5] En sjelden pyramidion, eller «toppstein», for den røde pyramide har blitt avdekket og rekonstruert, og er i dag utstilt ved Dahshur. Imidlertid er det usikkert om den noen gang ble benyttet ettersom dens vinkel skiller seg fra den pyramidens som den formodning ble bygget for.

Den røde pyramide, sammen med den bøyde pyramide, ble stengt for turister i mange år grunnet en militærleir som lå rett ved. Den er i dag igjen åpnet for turister og en noe påtrengende ventilasjon har blitt installert som presser luft ned inngangssjakten til de indre kamre.

Besøkende klatrer opp trappetrinn hogd inn eller bygd over pyramidesteinene til en inngang høy opp på nordsiden. En passasje som er 0,91 meter høy og 1,2 meter bred går inn og nedover i en vinkel på 27 grader og 61 meter lang til en kort horisontal passasje som fører fram til et kammer. Taket med kragestein på dette rommet er 12 meter høyt og stiger i elleve trinn. Ved den sørlige enden av kammeret, men avsats til vest, er det en annen kort horisontal passasje som fører til et andre kammer. Denne gangen ble antagelig stengt ved et tidspunkt og avsatsen var et virkemiddel for å forvirre gravrøvere.

Det andre kammeret er likt det første og ligger direkte under pyramidens spiss. Høyt oppe på den sørlige veggen av rommet er det en åpning, som det er bygget en moderne trapp av tømmer for slik at det er mulig for turister å komme opp. Denne gir tilgang til en kort passasje som fører til en tredje og siste kammer med kragestein, 15 meter opp til taket. De første to kamrene hadde deres langside regulert nord-sør, men dette rommets langside er regulert øst-vest. I motsetningen til de to første rommene, som har glattslipt gulv på samme nivå som korridorene, er gulvet på det tredje kammeret meget grovt og nedsunket under ankomstpassasjen. Det er antatt at dette er arbeidet til ugjerningsmenn og gravrøvere som lette etter kostbare skatter i hva de trodde var pyramidens gravkammer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dashur: Red Pyramid of Sneferu
  2. ^ The «Pyramid of Snefru (Red Pyramid) at Dahshur», Tour Egypt
  3. ^ «King Snefru: The First Great Pyramid Builder», The British Museum
  4. ^ Romer, John (2007): The Great Pyramid, s. 71
  5. ^ Lehner, Mark (1997): The Complete Pyramids, s. 104

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Romer, John (2007): The Great Pyramid: Ancient Egypt Revisited. Cambridge University Press, Cambridge. ISBN 978-0-521-87166-2.
  • Lehner, Mark (1997): The Complete Pyramids. Thames and Husdon. ISBN 0-500-05084-8.
  • Verner, Miroslav (2001): The Pyramids – Their Archaeology and History, Atlantic Books, ISBN 1-84354-171-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]