Den lille havfrue (statue)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den lille havfrue
Petite sirène de Copenhague (conforme à la loi danoise).JPG
LandDanmark Danmark
Grunnlagt1913
Nettsidewww.mermaidsculpture.dk
Map
Den lille havfrue
55°41′34″N 12°35′57″Ø

«Den lille havfrue» er en verdensberømt bronseskulptur i Københavns havn i København i Danmark. Skulpturen er basert på havfruen fra H.C. Andersens eventyr av samme navn fra 1837. I motsetning til det man vanligvis forbinder med havfruer, er statuen ikke en kvinne med et menneskes overkropp og fiskehale. Hun har en kropp med ben, men med finner på bena.

Skulpturen ble gitt som gave til København av brygger Carl Jacobsen og laget av billedhugger Edvard Eriksen (1876–1959). Eriksen brukte sin kone Eline Eriksen som modell for skulpturen. Skulpturen er 125 cm høy og veier 175 kg, og den ble satt opp på en granittstein på Langelinie den 23. august 1913. Statuen er en av Danmarks største turistattraksjoner.

Hærverk[rediger | rediger kilde]

Statuen har flere ganger blitt utsatt for hærverk. 24. april 1964 mistet havfruen hodet, og verken hodet eller gjerningsmennene ble noen gang funnet. 22. juli 1984 ble en arm saget av. Den gangen meldte imidlertid gjerningsmennene seg raskt, og statuen fikk armen tilbake. I august 1990 ble det gjort et nytt forsøk på å sage hodet av statuen. Forsøket endte med et 18 cm langt snitt i halsen. 6. januar 1998 mistet statuen hodet for andre gang. Da ble en freelance-fotograf og to andre arrestert og siktet for å ha utført hærverket, men de ble senere løslatt og siktelsen frafalt. Hodet ble imidlertid funnet. 11. september 2003 veltet ukjente gjerningsmenn statuen ned fra steinen den satt på. Statuen har også blitt dynket i maling og blant annet fått påmalt BH og bukser. Det finnes to gipskopier av statuen, noe som har vært til god hjelp når statuen har blitt reparert.

Lignende statuer[rediger | rediger kilde]

En kopi av statuen står utstilt i Solvang i California, en by som ble grunnlagt av danske immigranter.

Statuen selv er en kopi av den originale skulpturen, som Eriksens arvinger er i besittelse av. Hans familie selger kopier av statuen.

Det fins en kopi av statuen i byen Solvang i California, en by som ble grunnlagt av danske immigranter. Det fins også kopier av statuen i Kimballton i Iowa og i Vancouver i Canada. På graven til Victor Borge er det også en kopi av statuen.

I 2006 ble kunstverket Det genmodificerede paradis av Bjørn Nørgaard satt opp på Langelinie, noen hundre meter fra havfruestatuen. Kunstverket er en gruppe av skulpturer, hvorav en kalles Den genmodificerede havfrue og er en nonfigurativ statue av en kvinne som sitter på noen steiner ute i vannet.

Det fins også andre kunstneriske fremstillinger av havfruen i H. C. Andersens fortelling. Til disse hører en statue i Odense Zoo fra 1949 av kunstnerne Erik Cohrt og Hans Ploug. Den forestiller en havfrue med fiskehale.

På reise[rediger | rediger kilde]

I mars 2010 tok København et foreløpig farvel med Den lille havfrue da hun la ut på reise til Kina. I tidsrommet 1. mai til 31. oktober 2010 var hun utstilt i den danske paviljongen på verdensutstillingen World EXPO i Kina.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]