Hopp til innhold

Den liberale internasjonale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den liberale internasjonale
Stiftetapril 1947
Landinternasjonal
HovedkontorNational Liberal Club
London (gate: Whitehall Place)
IdeologiKlassisk liberalisme, sosialliberalisme
Nettstedwww.liberal-international.org
liberal-international.org (en)

Den liberale internasjonale er en internasjonal paraplyorganisasjon for liberale politiske parti. Den ble grunnlagt i 1947 i Oxford med målsetning å styrke liberalt demokrati internasjonalt på bekostning for totalitarisme, fascisme og kommunisme. Hovedkvarteret er i London. I Norge er partiet Venstre med i Den liberale internasjonale.

Idéer som medlemspartiene i Den liberale internasjonale har til felles er menneskerettigheter, frie og rettferdige valg og flerpartidemokrati, sosial rettferdighet, toleranse, markedsøkonomi, fri handel, bærekraftig utvikling og internasjonal solidaritet. Hvilke ideer vært enkelt medlemsparti vektlegger mest varierer. De grunnleggende prinsippene til organisasjonen er beskrevet i Oxford Manifestet. Både liberalistiske og sosialliberale parti er med, fra Danmark er både Venstre og Radikale Venstre medlemmer. Siden 2009 er presidenten det nederlandske parlamentsmedlemmet Hans van Baalen. Generalsekretær er makedonske Emil Kirjas.

Ungdomsorganisasjonen som blant annet Unge Venstre og Liberale Studenter i Norge er medlem av, heter International Federation of Liberal Youth.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]