Den lange reisen hjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den lange reisen hjem
orig. The Long Voyage Home
Generell informasjon
Utgivelsesår1940
Prod.landUSA
Lengde81 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Ford
SjeffotografGregg Toland
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Den lange reisen hjem (originaltittel: The Long Voyage Home) er et amerikansk drama fra 1940 regissert av John Ford med en rekke skuespill av Eugene O'Neill som forelegg. Hovedrollene spilles av John Wayne, Thomas Mitchell og Ian Hunter.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Mannskapet på et britisk skip kalt SS Glencairn på vei hjem fra Vest-India til Baltimore, og deretter videre til England. Filmen åpner i en havn i Vest-India hvor hele mannskapet har fått ordre om å holde seg til skipet deres etter ordre fra kapteinen, men likevel lengter de som alltid etter en mulighet til å drikke og ha det gøy sammen med damene. Når mannskapet oppdager at lasten består av eksplosiver, gjør de opprør og klager over at de ikke ønsker å være besetning på et skip bærer en slik last. Men de blir lett kuet til underkastelse av kapteinen, og skipet seiler. Båten krysser Atlanterhavet, og går gjennom det de alle vet er en krigssone og en potensiell katastrofe. Etter at skipet forlater Baltimore med masse dynamitt, blir det stormfulle havet de møter veldig nervepirrende for mannskapet. En sjømann blir skadd, men uten lege om bord kan ingenting gjøres for ham, og han dør.

De er også bekymret for at en fra mannskapet, Smitty, muligens er en spion for Nazi-Tyskland, blant annet fordi han er så hemmelighetsfull. De angrepiper Smitty og knebler ham, og tvinger ham til å gi dem nøkkelen til en liten metall-boks som de har funnet ved sengen hans, som de først tror er en bombe. De åpner boksen mot Smittys kraftige protester, og oppdager en pakke med brev. Det blir snart klart at dette er brev fra Smittys kone som avslører at Smitty har vært alkoholiker. Men han nå for skamfull for å møte familien sin, selv om hans kone oppfordrer ham til å komme hjem.

I krigssonen når de nærmer seg en havn, angriper et tysk fly skipet og dreper Smitty med maskingevær. De kommer endelig frem til England uten ytterligere hendelser. Men resten av besetningsmedlemmene bestemmer seg for ikke å melde seg på en ny reise. De går heller i land, fast bestemt på å hjelpe Ole tilbake til hans familie i Sverige - som han ikke har sett på 10 år. Men mannskapet er ikke i stand til å si fra seg muligheten for å drikke og danse ved en lurvete bar som de blir lokket til av en agent på jakt etter nye besetningsmedlemmer.

Agenten har mest lyst til å mønstre på Ole, fordi han er den største og sterkeste av mannskapet. Han putter noe i Oles drikke, og får med seg Ole om bord på et skip, Amindra. Driscoll og resten av mannskapet, selv om de er fulle og nesten for sent ute, redder Ole fra skipet. Men Driscoll blir igjen om bord, når mannskapet unnslipper med Ole. Neste morgen forsøker mannskapet å melde seg på andre skip. Men en avis-overskrift forteller at Amindra ble senket av en tysk torpedo som drepte alle om bord.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]