Hopp til innhold

Den forsvundne pølsemaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den forsvundne pølsemaker
orig. Den forsvundne pølsemaker
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår26. desember 1941
Prod.landNorges flagg Norge
Lengde85 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiToralf Sandø
ProdusentErnst Ottersen
(produksjonsleder)
ManusforfatterToralf Sandø
Basert påRocambole Pedersens roman Den forsvundne pølsemaker
MusikkKristian Hauger
Jolly Kramer-Johansen
SjeffotografKåre Bergstrøm
KlippOlav Engebretsen
Foran kamera
MedvirkendeLeif Juster
Ernst Diesen
Joachim Holst-Jensen
Eva Steen
Eva Lunde
Jens Gunderssen
Kristian Hefte
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt
Prod.selskapMerkur Film A/S
Eksterne lenker

Den forsvundne pølsemaker er en norsk filmkomedie fra 1941.

Hovedrollefigurene er detektiv Stein Rask (Leif Juster) og detektivassistent Simon Gløgg (Ernst Diesen).

Filmen er blitt en norsk klassiker, og den er vist i reprise mange ganger, både på norsk kino og TV. Den handler om at en av byens personligheter, pølsemaker H. Brand (Joachim Holst-Jensen) er forsvunnet, og privatetterforskerparet Rask og Gløgg får i oppdrag å oppspore ham. Etter mange viderverdigheter blir forbryterligaen oppsporet, og Rask og Gløgg får sin vel fortjente belønning. Den mest kjente scenen i filmen er da Leif Juster og Marie Therese Øgaard[1] fremfører den klassiske sangen Pølsemaker, pølsemaker.

Filmen er vist i reprise på kino mange ganger og gitt ut på VHS, i en redigert versjon som manglet det første kvarteret. Filmen ble restaurert i sin helhet og gitt ut på DVD i 2018.[2] Filmen ble utgitt i HD på Blu-ray for første gang 8. desember 2023, i prosjektet Norske Filmklassikere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Pølsemaker Brand forsvinner plutselig fra sitt eget hjem. Hans kone blir derfor bekymret og oppsøker snart privatdetektiv Stein Rask og hans assistent Simon Gløgg, for å finne ut hva som kan ha skjedd med ektemannen hennes. Det blir oppdaget blod der Brand forsvant, og en rekke personer er potensielle mistenkte. En av karakterene var en danserinne som kaller seg Flora, og kjæresten hennes er Barratt er en kjeltring.

Rask og Gløgg begynner snart å mistenke at Flora og kjæresten hennes kan ha kidnappet pølsemakeren. Men det viser seg at en ung skuespiller som arbeider ved ved det samme teateret som FLora er forlovet med pølsemakerens datter Solveig. Men Solveig oppdager at Flora har prøvd å flørte med hennes forlovede. Privatdetektivene oppdager også en rekke blindspor, og avslører forskjellige lyssky planer før de endelig snubler over hva som egentlig har skjedd med den forvunnede pølsemaker Brand.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Sanger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Den forsvundne pølsemaker». Norsk film gjennom 35 år. Centralforlaget. 1943. s. 175. 
  2. ^ Iversen, Gunnar (17. desember 2018). «Vi har funnet pølsemakeren igjen!». Rushprint. Besøkt 26. januar 2020. 
  3. ^ «Nekrolog: Marie-Therese Riis». Aftenposten. 2. mai 2018. Besøkt 21. mai 2020. «Marie-Therese ble født i Bergen 10. september 1924. Som tenåring var hun mest kjent som sanger og skuespiller, og hennes mest kjente rolle var i Den forsvundne pølsemaker fra 1941. | Marie-Therese emigrerte til USA med sin forlovede, John (Johan) Riis i 1950. De giftet seg senere og slo seg ned i Greenwich, Connecticut.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata