Hopp til innhold

Demosthenes (general)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Demosthenes
Født5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Aphidna
Død413 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Siracusa
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetAntikkens Athen

Demosthenes (gresk: Δημοσθένης, død 413 f.Kr.), sønn av Alkisthenes, var en athensk strategos under Peloponneskrigen.

Han dukket først opp i historien i 426 f.Kr. i en invasjon av Aitolia. Denne mislyktes og Demosthenes returnerte ikke til Athen i frykt for sitt liv. Senere samme år invaderte Ambrakia Akarnania. Akarnaniene ba om hjelp fra Demosthenes som nå patruljerte kysten av det joniske hav med 20 athenske skip. Han gikk i land ved Olpai og beseiret en spartansk hær under Evrylokos som hadde kommet for å støtte ambrakiotene. Evrylokos ble drept i slaget ved Olpai og akarnaniene og ambrakiotene underskrev en fredsavtale.

Mens han fremdeles patruljerte Det joniske hav, ble han i 425 beordret til å slutte seg til en flåte som ble sendt fra Athen for å slå ned et opprør på Sicilia. På grunn av en storm, gikk Demosthenes i land ved Pylos i Peloponnes. For å holde sine soldater i aktivitet, fikk han dem til å befeste havnen og gav Athen en sterk base som var nær Sparta. Sparta gikk imens i land med en hær på øya Sfakteria. Spartanerne ledet av Brasidas klarte ikke å storme festningsverkene, og den athenske flåten som snudde fra sin reise til Sicilia og ankom tidsnok til å jage de spartanske skipene. Sparta forsøkte å fremforhandle en fredsavtale, men denne slo feil, og Kleon ble sendt for å hjelpe Demosthenes som planla en invasjon av Sfakteria. De to athenerne invaderte og spartanerne overrasket med å overgi seg.

Demosthenes og Hippokrates forsøkte å erobre Megara i 424, men ble beseiret av Brasidas. Demosthenes dro så til Naupaktos for å støtte en demokratisk revolusjon og for å samle styrker til en invasjon av Boeotia. Demosthenes og Hippokrates klarte ikke å koordinere sine angrep, og Hippokrates ble beseiret i slaget ved Delion. Demosthenes angrep i stedet Sikyon, men ble også beseiret. I 421 var Demosthenes en av de som skrev under på Nikiasfreden som gjorde slutt på den første halvdelen av krigen. En annen Demosthenes var blant dem som skrev under for Sparta.

Demosthenes var i 417 ansvarlig for evakueringen av de athenske styrkene fra Epidauros etter slaget ved Mantinei. Han organiserte atletiske leker og de athenske styrkene unnslapp mens epidaurene ble distrahert.

Athen invaderte Sicilia i 415. En spartansk flåte ankom snart for å forsterke sine allierte i Siracusa, og en stillstand fulgte. Demosthenes og Eurymedon ble i 414 sendt med en ny flåte på 73 skip og 5000 hoplitter. Demosthenes gikk i land med sine styrker og ledet et modig nattangrep på de siracusiske styrkene. Etter suksess innledningsvis, ble athernerne uorganiserte og snart svært forvirret i den kaotiske nattoperasjonen og ble kraftig slått av Gylippos, den spartanske kommandanten. Den athenske leiren ble herjet av sykdommer, og Demosthenes foreslo at de umiddelbart skulle gi opp beleiringen og dra hjem til Athen, hvor de trengtes for å forsvare seg mot en spartansk invasjon i Attika. Nikias, øverste leder for athenerne, nektet til å begynne med, frem til enda flere spartanere kom. Men mens de forbedte seg på å dra, var der en måneformørkelse som forsinket avgangen ytterligere siden det ble regnet som et dårlig tegn. Siracuserne og spartanerne fanget dem i havnen og Eurymedon ble drept. Spartanerne tvang athenerne til å sette mennene sine i land igjen. Demosthenes mente de kunne flykte med skipene, men Nikias ønsket å finne tilflukt på land. Etter noen dagers marsj, kom Demosthenes og Nikias bort fra hverandre. Demosthenes ble tatt i et bakholdsangrep av siracuserne og ble tvunget til å overgi seg. Nikias ble også snart tatt til fange, og begge ble henrettet mot ordrene til Gylippos som hadde håpet at Demosthenes kunne føres tilbake til Sparta som fange.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]