Demetrius Vikelas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Demetrius Vikelas
Δημήτριος Βικέλας
Født15. februar 1835
Hellas’ flagg Ermoupoli på øya Syros
Død20. juni 1908 (73 år)
Hellas’ flagg Athen
BeskjeftigelseForretningsmann
Utdannet vedUniversity College London
NasjonalitetHellas
Medlem avDen internasjonale olympiske komité
UtmerkelserRidder av Æreslegionen
Frelserens orden
Dannebrogordenen
Den internasjonale olympiske komités
1. president
1925–1942
EtterfølgerPierre de Coubertin
Signatur
Demetrius Vikelasʼ signatur

Demetrius Vikelas (gresk: Δημήτριος Βικέλας – Dimítrios Vikélas), også kjent som Bikelas (født 15. februar 1835 i Ermoupoli på øya Syros, død 20. juli 1908 i Athen) var en gresk forretningsmann, og den første presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOK) fra 1894 til 1896.

Han flyttet hjemmefra 17 år gammel for å arbeide for sin onkel i London, først som bokholder, deretter som partner. I London ble han kjent med Charilaos Trikoupis, sønn av den greske ambassadøren, som senere ble statsminister i Hellas.

Vikelas representerte den pan-hellenske gymnastikklubben ved kongressen i Paris i 1894, der den olympiske bevegelsen ble grunnlagt, med Pierre de Coubertin som initiativtaker.

De Coubertin hadde opprinnelig planlagt å avholde de første moderne lekene i Paris i 1900, men Vikelas overbeviste ham og den nystiftede IOK om at de først burde arrangeres i Athen. Siden IOKs opprinnelige regler krevde at presidenten kom fra det landet som skulle arrangere de neste lekene, ble Vikelas IOKs første president.

Etter de første olympiske lekene, som ble en stor suksess, trakk Vikelas seg tilbake fra IOK, og de Coubertin tok over vervet. Vikelas døde i Athen, 73 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: