Dekemhare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dekemhare
tigrinya: ደቀምሓረ
arabisk: دقمحارآ
Dekemhare
Dekemhare
LandEritrea Eritrea
RegionDebub
TidssoneEAT
Befolkning80 000 (2011)
Høyde over havet2 034 meter
Politikk
BorgermesterEphrem Geberkirstos
Posisjonskart
Dekemhare ligger i Eritrea
Dekemhare
Dekemhare
Dekemhare (Eritrea)

Dekemhare
15°04′12″N 39°02′51″Ø

Dekemhare, også skavet Decamare (tigrinja: ደቀምሓረ ,arabisk: دقمحري‎) er en by i Eritrea, som ligger sørøst for Asmara. Byen er utviklet av italienere som en industriby. Byen er kjent for sin vingård, men var stort sett ødelagt i Den eritreiske selvstendighetskrigen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter den andre italiensk-abessinske krig 1935-1936 ble Dekemhare opprinnelig tiltenkt av italienerne å bli et industrielt sentrum og transportsenter i Eritrea. Byen var en av de viktigste jordbruksområder for kolonistene, hvor det vokste druer i vingårder for vin. Landbruksprodukter var ikke bare begrenset til druer, mange andre frukt og grønnsaker ble dyrket i tillegg. The Red Sea General Mills, en kjeksfabrikk og Dekemhare pastafabrikk er eksempler på de siste restene av den omfattende industrien i Dekemhare.

Den nordlige delen av Dekemhare var der den innfødte befolkningen levde i kolonitiden. Det var den travle delen av byen, med sine butikker, boutiques, barberer, busstasjon og det gamle markedet. Sør var byparken, kinoen og administrasjonsbygninger og der lå de tidligere italienske bygårder, hvor druer fremdeles pryder mange balkonger.

Dekemhare var åstedet for den første store militære aksjoner av den eritreiske frigjøringsbevegelsens styrker i desember 1962, etter at Etiopias anneksjon av Eritrea og byen led gjennom flere trefninger og offensiver i løpet av det siste store slaget i frigjøringskrigen som begynte på Dekemhare i 1991.