De usynlige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De usynlige
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2008
Prod.landNorge Norge
Lengde121 min.
Språknorsk
AldersgrenseNorge 11 år (Norge)
Bak kamera
RegissørErik Poppe
ProdusentFinn Gjerdrum
Stein B. Kvae
ManusforfatterHarald Rosenløw Eeg
MusikkJohan Söderqvist
SjeffotografJohn Christian Rosenlund
KlippEinar Egeland
Foran kamera
MedvirkendePål Sverre Valheim Hagen
Ellen Dorrit Petersen
Anneke von der Lippe
Tone Danielsen
Trine Dyrholm
Trond Espen Seim
Terje Strømdahl
Frank Kjosås
Stig Henrik Hoff
Annen informasjon
FilmformatFarger
Prod.selskapParadox Spillefilm
Eksterne lenker

De usynlige (stilisert som deUSYNLIGE; engelsk: Troubled Water) er en norsk film regissert av Erik Poppe og skrevet av Harald Rosenløw Eeg. Filmen hadde norsk premiere 26. september 2008, men internasjonal lansering på Filmfestivalen i Haugesund 21. august 2008.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jan Thomas Hansen (Pål Sverre Valheim Hagen), en ung mann dømt for et drap på en 4 år gammel gutt, har sonet ferdig sine åtte år i fengsel. Der lærte han å spille orgel, og trakterte dette instrumentet fast på søndagsgudstjenestene. Jan Thomas forsøker nå å starte et nytt liv og søker på en jobb som organist i Paulus kirke. I kirken møter Jan Thomas alenemoren Anna, som har en sønn på omtrent 4 år. De to får et nært forhold, og Jan Thomas velger å ikke fortelle henne om fortiden sin. Samtidig som Jan Thomas har begynt som organist, finner moren til den døde gutten, Agnes (Trine Dyrholm), ut at Jan Thomas har sluppet ut av fengselet, og livet hennes blir satt på hodet. Dette er den andre hovedpersonen filmen følger, og historiene blir etter hvert flettet sammen.

Respons[rediger | rediger kilde]

De usynlige mottok strålende respons fra norske medier. Under filmfestivalen Hamptons International Filmfestival mottok filmen både hovedprisen og publikumsprisen, og prisutdeler Alec Baldwin roste filmen kraftig.[1] Noen dager senere ble det klart at Hollywood-selskapet Warner Bros. hadde kjøpt rettighetene til filmen, for å lage en amerikansk versjon, og ønsket Erik Poppe velkommen til å regissere den versjonen også.[2]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]