De nordiske ambassader i Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De nordiske ambassader i Berlin
Beliggenhet
Kart
De nordiske ambassader i Berlin
52°30′31″N 13°21′02″Ø

De nordiske ambassader sett utenfra
Norges ambassade

De nordiske ambassader i Berlin (tysk: Nordische Botschaften) er et felles ambassadekompleks bestående av Norges, Danmarks, Sveriges, Finlands og Islands ambassader i Berlin. Det ligger i Tiergartens sydlige utkant i bydelen Mitte (sentrum). Hver ambassade har sin egen bygning, bygget i materialer fra vedkommende land, og dessuten har ambassadene en felles bygning som inneholder bl.a. en nordisk restaurant og brukes til utstillinger. Hele komplekset forbindes av et markant arkitektonisk element.

Ambassadekomplekset er tegnet av det østerriksk-finske arkitektkontoret til Alfred Berger og Tiina Parkkinen i Wien, og ble åpnet av de fem nordiske lands statsoverhoder i 1999. Det er det første i sitt slag i verden. Den norske ambassaden har adresse Rauchstrasse 1.

Norske sendemenn og ambassadører[rediger | rediger kilde]

Før den andre verdenskrig lå den norske representasjonen i Berlin. Etter krigen ble Tyskland delt. Fra 1955 til 1999 lå Norges ambassade i Vest-Tyskland i (datidens) hovedstad Bonn. Etter at Norge og Øst-Tyskland i 1973 etablerte diplomatiske forbindelser (se Norge og DDR) opprettet Norge ambassade i Øst-Berlin.[1] DDR-ambassaden i det frigjorte Berlin ble omgjort til generalkonsulat i oktober 1990 og ambassadør Per Tresselt gikk over til å være generalkonsul.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morten Jentoft, Norges DDR-ambassade overrasker hos NRK den 13. februar 2013.
  2. ^ En norsk epoke er over i Aftenposten den 4. oktober 1990.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]