De bayerske For-Alper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De bayerske For-Alper
Plankenstein (1768 moh.), sett fra Risserkogel
Annet navnBayerische Voralpen (tysk)
Geografi
Hører tilDe nordlige Kalk-Alper
LandTysklands flagg Tyskland (Bayern)
Østerrikes flagg Østerrike (Tirol)
Høyeste punkt
NavnKrottenkopf
Høyde2 086 moh.[1]
Beliggenhet
De bayerske For-Alper
Beliggenhet til De bayerske For-Alper

De bayerske For-Alper er en fjellkjede i De nordlige Kalk-Alper i Tyskland med utløpere i Østerrike. Det høgeste punktet ligger 2 086 moh. Fjellkjeden omfatter fjella mellom elvene Loisach i vest og Inn i aust; den er ca. 80 km lang og 20 til 30 km bred.

Bortsett fra Estergebirge som ligger heilt i vest, er alle fjelltoppene i De bayerske For-Alper under 2 000 meter høge. Bare enkelte av toppene er utprega kalkklipper.

Grense[rediger | rediger kilde]

Ifølge Deutscher Alpenvereins inndeling av Øst-Alpene av 1984 omfatter De bayerske For-Alper følgende område: foralperegionen fra Murnau via Kochel am See, Bad Tölz til RosenheimInn til Kiefersfelden − Kieferbach − Glemmbach − Ellbach − KaiserhausBrandenberger Ache − Erzherzog-Johann-Klause − SattelbachAmpelsbach − Achenbach − Walchen − Isar til Krün − Kranzbach − Kankerbach − Garmisch-PartenkirchenLoisach til Murnau.

Videre inndeling[rediger | rediger kilde]

I vest starter De bayerske For-Alper med Estergebirge med fjelltoppen Krottenkopf (2 086 moh.), den høgeste tinden i fjellkjeden. Nordaust for dette fjellet er toppene Herzogstand (1 731 moh.) og Heimgarten (1 790 moh.).

Den austlige delen av De bayerske For-Alper mellom elvene Isar og Inn består av Mangfall-fjella med Tergernseern-fjella. Ettersom elvene Rottach, Weißach, Schlierach og Leitzach munner ut i elva Mangfall, er heile området drenert, og et viktig reservoar for grunnvatn for Münchenområdet. Den høgeste toppen er Hintere Sonnwendjoch (1 986 moh.), som imidlertid ligger på østerriksk territorium.

Mellom Estergebirge i vest og Mangfallgebirge i aust ligger fjellveggen Bendiktenwand (1 801 moh.), Kocheler Berge med Isarwinkel.

Nærliggende fjellgrupper[rediger | rediger kilde]

De bayerske For-Alper grenser mot følgende andre fjellgruppene i Alpene:

I nord går De bayerske For-Alper over i et bakkelandskap (Bayerisches Alpenvorland mellom Alpene i sør og Donau i nord).

Turisme[rediger | rediger kilde]

Fjellklatring[rediger | rediger kilde]

Mange topper i De bayerske For-Alper regnes blant byfjella til München, og kan bestiges gjennom heile året til fots, på ski eller truger. De fleste av toppene har gode og enkle, og også familievennlige, stier. Noen topper har vakre, og for det meste godt sikrede, klatreruter i alle vanskelighetsgrader (UIAA II, X): Roßstein og Buchstein, Plankenstein (rett opp austeggen: IV+, Nålen på sørveggen: X), Ruchenköpfe (Münchenriften: III, Dülferriften: IV). En spesielt berømt skiløype er Rotwand-Reib'n, over Rotwand.

Vandrerruter[rediger | rediger kilde]

Via Alpina, ei vandrerrute som krysser landegrensene og går gjennom heile Alpene, går også gjennom De bayerske For-Alper.

Den lilla ruta i Via Alpina går med ni etapper gjennom De bayerske For-Alper:

Vandrerruta Traumpfad (norsk: drømmestien) fra München til Venezia går også gjennom De bayerske For-Alper, men dette er ikke ei offisiell vandrerrute.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Utsikt fra Benediktenwand til Heimgarten
Panorama fra Herzogstand fra venstre til høgre.: Kochelsee, Benediktenwand, Walchensee, Herzogstandbahn, vestre Karwendel-topp, Wallgau/Mittenwald, Wetterstein-massivet, det høgeste fjellet i Tyskland, Ammerfjell

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krottenkopf Summitpost.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]