David Hahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Hahn
Født30. okt. 1976[1]Rediger på Wikidata
Royal Oak
Død27. sep. 2016[1]Rediger på Wikidata (39 år)
Shelby Charter Township (Michigan)
Shelby Township
BeskjeftigelseOppfinner, mariner, fysiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedMacomb Community College
Chippewa Valley High School
NasjonalitetUSA
UtmerkelserEagle Scout

David Hahn (født 30. oktober 1976 i Commerce Township i Michigan i USA, død 27. september 2016 i Shelby Charter Township i Michigan) forsøkte å bygge en breederreaktor (kjernereaktor) i 1994 i et skjul i bakgården i sitt hjem i en forstad til Detroit, Michigan, 17 år gammel.

Et speidereksperiment[rediger | rediger kilde]

Hahn, som har fått kallenavnet «den radioaktive guttespeideren», var med i speiderbevegelsen Boy Scouts of America med ørnegrad og hadde tidligere oppnådd bragdmerket (merit badge) innen atomenergi etter å ha holdt på med kjemiske eksperimenter i kjelleren som også hadde ført til mindre eksplosjoner. I en utvidelse av sine eksperimenter samlet Hahn jevnt og trutt betydelige mengder radioaktivt materiale gjennom å samle opp små mengder fra (noen ganger stjålne) husholdningsprodukter, slik som americium fra røykvarslere, thorium fra gassglødelamper og tritium fra klokker og geværsikter. Han fikk også tak i radium fra selvlysende urskiver samt lithium fra batterier. Reaktoren var en uthulet blokk av bly.

Hahn utga seg for å være en legitim voksen vitenskapsmann eller lærer og oppnådde på den måten mange fagfolks tillit, til tross for stavefeil og andre åpenbare feil i sine brev. Hahn langsiktige mål var å skape en breederreaktor ved bruk av lavnivå-isotoper til å omvandle prøver av thorium og uran til fisjonerbare isotoper.

Stråling[rediger | rediger kilde]

Selv om hans hjemmelagde reaktor aldri oppnådde kritisk masse endte den med å utstråle toksiske nivåer av radioaktivitet omkring 1000 ganger den normale bakgrunnsstrålingen. Forskrekket startet Hahn å demontere eksperimentene sine, men et tilfeldig sammentreff førte til at politiet oppdaget aktivitetene hans. Det utløste en føderal strålingsberedskap som involverte FBI det nasjonale atomkraftorganet Nuclear Regulatory Commission (NRC). Det amerikanske miljøverntilsynet Environmental Protection Agency (EPA) demonterte skjulet med alt dets innhold og begravde det som lavnivå radioaktivt avfall i Utah. Hahn nektet å la seg underkaste medisinske undersøkelser for å fastlegge graden av radioaktiv stråling han hadde vært utsatt for.

Hahn ble uthengt i lokalsamfunnet etter episoden men oppnådde graden som ørnespeider. Etter avbrutt høyere utdanning (community college) begynte han i marinen hvor han ble utplassert på det kjernefysiske hangarskipet USS Enterprise som matros (hvor han ble holdt borte fra kjernereaktorene for sin egen sikkerhets skyld først og fremst, ettersom han hadde nådd et punkt der ytterlige utsettelse for bestråling kunne medføre helseskade). Senere vervet han seg til marinekorpset.

Medieomtale[rediger | rediger kilde]

Episoden førte til sporadisk medieomtale i denne perioden, men da skribenten Ken Silverstein publiserte en artikkel om hendelsen i Harper's Magazine i 1998 medførte det stor medieoppmerksomhet. Denne ble ytterligere utvidet i biografien The Radioactive Boy Scout: The Frightening True Story of a Whiz Kid and His Homemade Nuclear Reactor som kom i 2004.

En TV-dokumentar, The Nuclear Boyscout, ble vist på Channel 4 i Storbritannia i 2003. I dokumentaren framstår Hahn og gjengir enkelte av sine metoder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.tributes.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]