Dasypodainae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dasypodainae
Dasypoda sp.
Dasypoda sp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dasypodainae (Dasypodaidae)
Norsk(e) navn:
Hører til: bier, Apoidea,
broddvepser,
årevinger
Antall arter: snaut 100, 19 i Europa, én i Norge
Habitat: mest i tørre områder
Utbredelse: Afrika og de nordlige tempererte områdene
Delgrupper:

Dasypodainae er en gruppe av bier som omfatter noen av de mest primitive biene. Nyere fylogenetiske undersøkelser kan tyde på at Dasypodainae er søstergruppen til alle de andre biene slått sammen. Tidligere ble den gjerne regnet til gruppen Melittidae eller Melittinae, men nå er det vanlig å slå alle bier sammen i én stor familie, Apidae. Gruppen ble tidligere gjerne kalt Dasypodinae eller Dasypodidae, men disse navnene er opptatt av pattedyr-gruppen beltedyr. Det er kjent nesten 100 arter, 19 arter i slekten Dasypoda forekommer i Europa, én art er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore bier (gjerne 8-15 mm), mer eller mindre tett hårete. De kjennes lettest på at bakbeina gjerne er lange og kraftige, med lang "pels" av rødlige hår, det ser ut som biene går med bukser. Forvingen har to lukkede celler i den ytre delen (submarginalceller).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dasypodainae er solitære bier som bygger sine reir hver for seg, gjerne gravd ut i sand eller løs jord. De finnes helst i tørre områder. Som mange andre solitære bier er de vanligvis oligolektiske, det vil si at de samler pollen fra én eller noen få plantearter. Dette gjør dem til særlig verdifulle pollinatorer for de aktuelle plantene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De er utbredt i Afrika, særlig i de sørlige delene, og i de nordlig tempererte områdene. De fleste artene finner man i tørre, tempererte klimaer, de mangler nesten helt i tropene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]