Dari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det er også et fylke i provinsen Qinghai i Kina ved navn Dari.

Dari er det lokale navnet på variasjoner av persisk som blir snakket i Afghanistan. Det er det største språket i landet og blir snakket i nordlige og vestlige deler inkludert hovedstaden Kabul i øst. Rundt 30% av befolkningen snakker persisk, men tospråklighet er vidt utbredt. Det er morsmålet til tadsjiker, hazarere og chahr aimak-folkene. Dari er såkalte ‘lingua franca’ altså ‘det andre språket’ til pasjtunere. Pasjtunere i Afghanistan snakker Pasjto som sitt morsmål men bruker Dari som sitt andre språk. Grunnen til dette er for å kunne kommunisere med andre folk rundt i sitt eget land (Afghanistan), språket blir brukt som kommunikasjonsform mellom forskjellige språk i Afghanistan og så å si alle boende i Afghanistan kan snakke Dari.

Ifølge den iranske språkforskeren Zana Vahidian er grunnen til at Dari blir brukt som språket nesten alle i Afghanistan kan forstå og snakke, er at Afghanistan flyttet hovedstad fra Kandahar til Kabul i det 18. århundre.

Syntaksen i afghansk persisk er ikke så forskjellig fra iransk-persisk (lokalt kalt farsi). For å markere eiendom, bruker afghansk persisk tillegget -ra. Vokalsystemet er også noe forskjellig fra iransk persisk.

Disse variasjonene av persisk i Afghanistan er forskjellig fra språket som snakkes av zoroasterne som bor i Yazd og Kerman i Iran, og som også kalles Dari (eller Gabri).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]