Daniel Skjeldam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Daniel Skjeldam
Født2. sep. 1975Rediger på Wikidata (48 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges handelshøyskole
NasjonalitetNorge

Daniel Andreas Skjeldam (født 2. september 1975 i Trondheim) er en norsk næringslivsleder og tidligere offiser i forsvaret[1].

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Daniel Skjeldam tok befalsutdanning i Hæren etter videregående. Skjeldam er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen[2] i 2001[3] hvor hans siviløkonomoppgave hadde tittelen Suksessfaktorer for lavprisflyselskap.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Skjeldam hadde sommerjobb som offiser ved Befalsskolen for Luftforsvaret mens han tok siviløkonomutdanningen i Bergen. Etter endt utdanning var han en del av startup-teamet[4] i flyselskapet Norwegian Air Shuttle hvor han etterhvert fikk jobben som sjef for flyplassdriften, deretter sjef for rutetilbud og inntektstyring, før han avsluttet med fem år som kommersiell direktør[5].

Hurtigruten[rediger | rediger kilde]

Største eier i Hurtigruten, Trygve Hegnar, hentet han til jobben som konsernsjef for selskapet høsten 2012. Det gjorde Skjeldam til den yngste lederen for et børsnotert norsk selskap[6].

Foruten å raskt besøke alle selskapets skip, har Skjeldam gjort store endringer i selskapet med begrunnelse i at «Hurtigruten ikke har tjent penger på ni år»[7]: Hurtigrutens hovedkvarter ble flyttet til Tromsø og flere eiendommer og ikke-strategiske eiendeler ble solgt unna. Organisasjonen på land i Norden ble slanket med 25–30 prosent. Et eget crew-selskap ble etablert. Målsettingen var å sikre en årlig besparelse på mer enn 60 millioner kroner og styrke kommersiell drift, spesielt hotell- og restaurantdriften på skipene[8].

Den 15. mai 2013 kunne Skjeldam levere Hurtigrutens første positive driftsresultat siden fusjonen i 2006[9]. I juni 2013 meldte avisen Fremover at Hurtigruten hadde besluttet, mot store protester fra ordføreren i Narvik, å flytte bemanningskontoret for maritimt ansatte fra Narvik til Kirkenes noe som vil utløse en antatt besparelse på ytterligere 40 millioner kroner i året[10].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]