Daniel Denton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel Denton
Født1626[1][2][3]Rediger på Wikidata
YorkshireRediger på Wikidata
Død1703[1][2][3]Rediger på Wikidata
New YorkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket EnglandRediger på Wikidata

Daniel Denton (født ca 1626, død 1703) var en tidlig amerikansk kolonist. Denton ledet en ekspedisjon i det indre av nordlige New Jersey. Han var en av kjøperne av hva som i dag er kjent som Elizabethtown-området i 1664, i det området som i dag er Elizabeth (og omgivelsene) i New Jersey. I 1670 skrev han den første engelskspråklige beskrivelsen av området, noe som har gitt ham posisjon som en av det første amerikanske forfattere.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Denton ble født en gang i 1626 i Yorkshire i England. Han var sønn av presten Richard Denton, en av Nord-Amerikas første presbyterianske prester. Mange av slektsforskere i Denton-familien hevder at Daniels mor var Helen Windebank.

På 1640-tallet fulgte han sin far til Massachusetts, Connecticut og til sist til Long Island. I 1650 ble han gjort til byskriver i Hempstead hvor hans far ble prest, og i 1656 hadde han samme posisjon i byen Jamaica. Da hans far flyttet til enten Halifax i Nova Scotia eller til Halifax, West Yorkshire i England (kildene er uklare på dette punktet), ble Daniel Denton igjen på Long Island, og i 1664 ble han en av de første som kjøpte andel i Elizabethtown.

I 1665 og 1666 tjente han som fredsdommer i New York. En gang rundt 1659 giftet han seg med Abigail Stevenson som fødte ham tre barn, men han skilte seg fra henne i 1672. De to eldste barna, Daniel og Abigail, ble hos sin far mens det yngste, datteren Mercy, ble hos moren som siden forble ugift. Denton forlot New York for England i 1670, muligens grunnet hans skilsmisse, og der deltok han åpenbart i virksomheter som solgte bosetninger i det nye verden og muligens var han også involvert i pelshandel.[4]

Denton Green, i Hempstead i New York, er oppkalt etter prost Richard Denton, Daniel Dentons far.[5]

Etter sin avhandling som ble utgitt i 1670 er det ikke kjent at Denton utga noe mer. Han reiste tilbake til Nord-Amerika i 1673, bosatte seg i Piscataway i East Jersey hvor han ble utpekt til magistrat. Det neste året flyttet han til Springfield i Massachusetts, hvor han var lærer og tjente som byens skriver. I 1676 giftet han seg på nytt med Hannah Leonard som han fikk seks barn med: Hannah, Samuel, Sarah, Elizabeth, Thomas, og Alice. Han reiste tilbake til Jamaica i New York i 1689, ble byskriver for Queens County i 1689, og døde uten testamente i 1703.

Skribentvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Denton skrev og utga avhandlingen A Brief Description of New-York: Formerly Called New-Netherlands i London i 1670. Verket var en salgsfremmende avhandling skrevet for å oppmuntre engelsk bosetning i områder som nylig var blitt tatt fra nederlendere. Det er en av de tidligste engelske redegjørelser av geografien, klimaet, økonomien, og den innfødte befolkningen i området som omfattet dagens by New York, Long Island, Staten Island og New Jersey. Avhandlingen er kanskje mest kjent for sin tidlige uttalelse av «Skjebnens Manifest»: hvordan «en guddommelig hånd har gjort veg for dem [engelske bosettere] ved å fjerne eller kutte ned på indianere, enten ved kriger av en eller annen sort, eller av en form for vill dødelig sykdom».

Denton hadde emigrert til Nord-Amerika på 1640-tallet og var involvert i landspekulasjon i området. Artikkelen som er lenket nedenfor gir en kort redegjørelse av hans liv og karriere og diskuterer hans visjon for en ekspansjon vestover for den engelske kulturen og hans representasjon av den amerikanske villmarken som stort landbruksområde.

Selv om andre forklaringer har blitt fremmet, en del forskere har senere konkludert at det var Denton som ga sitt navn for Denville i New Jersey.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 100467121, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b American National Biography, American National Biography-ID 1601983, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w66q9tns, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Royster, Paul (1984): Daniel Denton (c.1626-1703) (PDF), University of Nebraska-Lincoln
  5. ^ Heir to Hempsteads Spirit of 1644

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]