East Jersey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Provinsene West Jersey og East Jersey i gult respektive grønt. Keith Line i rødt, Coxe and Barclay line i oransje.

East Jersey, ved siden av West Jersey, var en separat styrt engelsk provins som bestod i 28 år, mellom 1674 og 1702. Dets hovedstad var Perth Amboy. Fastsettelsen av en nøyaktig grense mellom East Jersey og West Jersey var ofte en kilde til konflikter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området som East Jersey favnet, inklusive dagens Bergen County og Hudson County, var en del av Ny Nederland. Tidlige nederlandske forsøk på å kolonisere området omfattet Pavonia (1633), Vriessendael (1640) og Achter Col (1642), men disse overlevde ikke krig årene 1643-1645 og 1655-1660. Kolonister kom tilbake til Hudsonelvens vestre strender da byen Bergen ble grunnlagt i 1660. Det ble den første permanente europeiske bosetningen i det som skulle bli delstaten New Jerseys territorium. Under nok en krig kapitulerte den 27. august 1664 Ny Amsterdam for engelske styrker.[1]

Mellom 1664 og 1674 kom de fleste nybyggerne fra andre deler av Amerika, særlig fra New England-koloniene og Long Island. Elizabethtown og Newark hadde et særlig sterkt puritansk preg. Sør for Raritan River var Monmouth kolonisert særlig av kvekere fra Long Island. I 1675 ble East Jersey oppdelt i fire counties av administrative grunner: Bergen County, Essex County, Middlesex County og Monmouth County.

Selv om et stort antall deleiere i East Jersey bosatte i England var kvekere, og guvernøren i størstedelen av 1680-tallet var den ledende kvekeren Robert Barclay, var det ingen stor kvekerinnflytelse på styret. Også den innvandringen som Robert Barclay tok initiativ til var mest innrettet for å støtte skotsk innflyttning snarere enn kvekeres innflytting. I 1682 påbegynte Barclay og øvrige skotske eiere en utvikling av Perth Amboy som provinsens hovedstad.

Stadige disputter mellom innbyggerne og de deleiere som for det meste var annetsteds boende, blant annet om eiendomsrett til mark, medførte problemer i provinsen helt til den ble overlatt til den bitiske regjering under dronning Anne I i 1702.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ New Jersey Guide to Its Present and Past (Federal Writers' Project of the Works Progress Administration. New York: The Viking Press, 1939)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Winfield, Charles H. History of the County of Hudson, New Jersey (New York: Kennard & Hay Printing Company, 1874)
  • Harvey, Cornelius B., ed. Genealogical History of Hudson and Bergen Counties, New Jersey (New York: The New Jersey Genealogical Publishing Co., 1900)
  • John Fiske. The Dutch and Quaker Colonies of America. Vol. I (New York: Houghton, Mifflin and Company, 1903)
  • Lovero, Joan D. Hudson County: The Left Bank (Sun Valley. CA: American Historical Press, 1999)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]