Dager fra 1000 år

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dager fra 1000 år
Generell informasjon
SjangerDrama - Fremtidsfilm
Utgivelsesår1970
Prod.landNorge
Lengde107 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørAnja Breien
Egil Kolstø
Espen Thorstenson
ManusforfatterAnja Breien
Egil Kolstø
Espen Thorstenson
MusikkVokse opp
Jan Johanson
Hvis du bærer på en hjertesorg
Jan Garbarek
The Dream
Svein Erik Børja
Mira
Johann Sebastian Bach
SjeffotografVokse opp
Edouard Bois de Chesne
Hvis du bærer på en hjertesorg
Edouard Bois de Chesne
Mira
Halvor Næss
KlippAnja Breien
Egil Kolstø
Espen Thorstenson
Foran kamera
MedvirkendeDiv.
Annen informasjon
Prod.selskapNorsk Film AS
Premiere29. januar 1970 (Norge)
Eksterne lenker

Dager fra 1000 år er en norsk antologifilm fra 1970 som både rommer sjangerne drama og dystopisk fremtidfilm. Filmen er satt sammen av tre separate kortfilmer som er regissert av Anja Breien, Egil Kolstø og Espen Thorstenson. Den første filmen er en fortidsskildring, den andre en nåtidsskildring og den tredje en fremtidsskildring.

Filmen er både i sort-hvitt og farger.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vokse opp[rediger | rediger kilde]

Den første filmen bygger på et sagn som går tilbake til 1349, da svartedauden nådde Norge etter å ha herjet ute i Europa. Sagnet om Jostedalsrypa forteller om en liten pike som var den eneste som overlevde pesten i den isolerte fjellbygda. Piken knyttes nært til naturen og blir en villfugl, sier sagnet.

  • Både regi, manus og klipp var ved Anja Breien. Produksjonleder for dette segmentet var Kjell Billing.

Hvis du bærer på en hjertesorg[rediger | rediger kilde]

I dette segmentet får vi et glimt inn i en ung manns virkelighet. Filmen følger ham i hans forsøk på å finne et miljø, en situasjon der han kan finne seg til rette og fungere. Filmen består av en rekke situasjonskisser, bruddstykker som til sammen danner et mønster og viser en utvikling. Det sentrale temaet er kommunikasjon mellom mennesker, men flere temaer fletter seg inn. Det er en meget impresjonistisk film. Regissøren bygger på den lynraske iakttakelsen, små detaljer som kan formidle en stemning eller karakterisere en person.

Mira[rediger | rediger kilde]

Den tredje filmen er en fremtidsskildring. Men regissøren bygger på dagens virkelighet. Vi får et innblikk i hvordan et fremtidssamfunn kan arte seg. Man kan se filmen som en konsekvens av dagens utvikling. Vi er på vei mot Mira-samfunnet. Slik blir filmen en kommentar til tendenser i vår egen tid.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Dager fra 1000 år kan beskrives som en episodefilm med visjoner om fortiden, samtiden og framtiden – laget av unge filmskapere på 1970-tallet. Norsk filminstitutt skriver følgende: «Disse tre episodene gir et innblikk i hva unge filmskapere var opptatt av på slutten av 60-tallet, og hvordan man kan uttrykke seg på vidt forskjellige måter for å si noe om sin egen tid».[1] Idegrunnlaget bak filmen var at Erik Borge, den ennå ferske direktøren i Norsk Film AS, tok initiativet til en episodefilm i 1969 der tre unge lovende filmskapere skulle få slippe til og nå ut til et større publikum. Resultatet ble en film som ble det «definitive signalet på at en ny generasjon stod rede til å ta over norsk film». Filmen viste også spennvidden hos de unge; fra stilsikkert drama til politisk protest.[2] Trondheim Filmklubb beskriver filmen som «et viktig vannskille i norsk filmhistorie. Filmen peker på det store generasjonsskiftet som fant sted på begynnelsen av 70-tallet, og markerte også en ny og spenstig modernistisk impuls».[3]

Deler av filmen har et surrealistisk preg.

Filmkritikerne[rediger | rediger kilde]

Aftenpostens anmelder Finn Syversen var moderat positiv og skrev blant annet: «Regissørene spiller på billedstemningen som innbyr tilskueren til å dikte videre i sin egen fantasi på inntrykkene som bildene forteller. Fotograferingen er godt utført av alle fotografene». Dagbladets anmelder var kanskje mere blandet og skrev blant annet: «Vokse opp av Anja Breien er den første filmen, og etter vår mening den beste», og videre: «Mira er både vanskelig og lett å begripe. Men hva eksakt det er i samtida som skremmer regissøren, klarer han i allefall ikke å kommunisere til undertegnede». Braaten, Lars Thomas (1995). Filmen i Norge. Norge. s. 282. ISBN 82-417-0195-0. 

I rollene[rediger | rediger kilde]

Vokse opp[rediger | rediger kilde]

  • Mai Karin Gjerde
  • Sigurd Bruheim
  • Ola Brun
  • Haakon Breien
  • Espen Thorstenson
  • Anders Bjørkehaug

Hvis du bærer på en hjertesorg[rediger | rediger kilde]

Mira[rediger | rediger kilde]

(Navnene på de som opptrer i dette segmentet er ukjente)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dager fra 1000 år». Norsk filminstitutt. Besøkt 20. august 2008. 
  2. ^ «Dager fra 1000 år». Trondheim Filmklubb. 2. september 1994. Arkivert fra originalen 12. desember 2007. Besøkt 20. august 2008. «...en ny generasjon stod rede til å ta over norsk film» 
  3. ^ «Dager fra 1000 år». Trondheim Filmklubb. 2. september 1994. Arkivert fra originalen 12. desember 2007. Besøkt 20. august 2008. «et viktig vannskille i norsk filmhistorie»