Dänischer Wohld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dänischer Wohld
LandTysklands flagg Tyskland
Kart
Dänischer Wohld
54°25′11″N 10°03′29″Ø
Kart over Jernved fra 1652
Herregården Nør

Dänischer Wohld (dansk: Jernved) er et landskap i Schleswig-Holstein i Tyskland, beliggende mellom Eckernförde og Kielerfjorden. I sør avgrenses halvøya av Kielkanalen. Områdets tyske navn, Dänischer Wohld, henviser til dets posisjon som grenseområde mellom det tyske lenet Holstein og det danske lenet Slesvig. På dansk fantes også navnene Danskerskoven eller Danskeskov (Sylva Danica). Området var ennå i middelalderen dekket av skog og myr, derav det danske navnet Jernved, som betyr hard skog. Halvøya ble blant annet nevnt i Kong Valdemars jordebok fra 1231 som Jarnwith. Navnet finnes ennå i Jernved danske Skole i Dänischenhagen nord for Kiel.

I middelalderen var området dansk krongods med enkelte jyske bosettinger.[1] Ellers var halvøya nesten ubebodd. I 1260 ble halvøya pantsatt til de holsteinske grevene[2] og landområdet ble i større utstrekning kolonisert av saksere som kom fra sør. De ryddet skogene og dyrket opp jorden. I 1662 var allerede 50% av hele skogsområdet ryddet, og i dag er bare 6% af halvøya dekket av skog.

Områdets hovedby er Gettorf. Før 1864 hørte halvøya til hertugdømmet Slesvig. I dag hører mesteparten av halvøya til kreis Rendsburg-Eckernförde. Pries, Friedrichsort og Holtenau ble derimot i 1922 innlemmet i storbyen Kiel. Schilksee fulgte i 1959. Store deler av halvøya er preget av gods og herregårder. Ved kysten finnes småskoger og badestrander med klinter med høyder opp til 30 meter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Werner Scharnweber: Dänischer Wohld, Bremen 1997.
  2. ^ Hans Wilhelm Haefs: Ortsnamen und Ortsgeschichten in Schleswig-Holstein, 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]