Ctenoplectrini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ctenoplectrini
Nomenklatur
Ctenoplectrini
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieLangtungebier
GruppeApinae
Økologi
Antall arter: 19
Utbredelse: Afrika, Sørøst-Asia, Australia
Inndelt i

Ctenoplectrini er en gruppe av vepser som hører til familien Apidae. De er en loten og uvanlig gruppe som forekommer i Afrika, Sørøst-Asia og Australia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ctenoplectrini er små til middelsstore, svarte, nesten hårløse, blanke bier. Kroppen er kraftig punktert. Antennene er sylindriske og forholdsvis korte. Fasettøynene er store og ovale. Disse biene er kort-tungete og kan derfor ikke nå ned i dype blomster. De har en noe sylindrisk thorax, og lange, kamformede sporer på leggene (tibiae) som de bruker til å bære en blanding av pollen og oljer som de samler i blomstene de besøker. Alle beinpar er påfallende kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Slekten Ctenoplectra er solitære bier som lager reir i små hull i treverk eller stein, og forsyner larvene med en blanding av pollen og blomster-oljer som de samler utelukkende fra noen få arter planter i familien Cucurbitaceae. De bruker ofte gamle reir etter andre bier. Ctenoplectrina-artene er kleptoparasitter som snylter på sine slektninger i slekten Ctenoplectra, og legger egg i deres reir.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i Afrika (9 arter i to slekter) og Sørøst-Asia (9 arter av Ctenoplectra), dessuten finnes det én art i Australia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]