Flekkfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Crypsedra gemmea»)
Flekkfly
Nomenklatur
Crypsedra gemmea (Polymixis gemmea)
(Treitschke, 1825)
Populærnavn
flekkfly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: åpne områder
Utbredelse: Europa

Flekkfly (Crypsedra gemmea) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er vanlig nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 38 – 42 mm), kraftig nattfly, brun-grønt med lyse tegninger. Arten ligner mye på den ikke nært beslektede arten kystnellikfly (Hadena albimacula), men vingenes grunnfarge er mer grønnlig og de lyse partiene på vingene er mer utbredte enn hos denne. Forvingen har brede, hvite og svarte tverrbånd ved roten (rotlinje) og like innenfor ringmerket (indre mellomlinje). Ring- og nyremerkene er markerte, stor og lyse. Mellom dem går en litt diffus, svart siksak-tverrlinje. Utenfor nyremerket er det en buet, smal, mørk siksak-tverrlinje (ytre mellomlinje) med en stor, hvit flekk nær framkanten (denne er ofte grodd sammen med nyremerket) og 2-3 hvite flekker nær bakkanten. Langs ytterkanten går det en smal, hvit tverrlinje (bølgelinjen), i midten har denne innoverrettede, svarte pileflekker. Vingefrynsene er for det meste brungrønne, men med smale striper av hvite frynser innimellom. Bakvingen er lysgrå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Flekkflyet finnes på åpne områder, for eksempel lynghei. Larven lever på ulike gress (Poaceae). De voksne sommerfuglene flyr om natten i juliseptember og kommer gjerne til lys. De kan vandre en del og dukke opp utenfor artens normale utbredelsesområde.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Flekkflyet er utbredt i Europa, bortsett fra Den iberiske halvøy og Balkan. I Storbritannia er den bare registrert én gang. I Norge er den funnet nord til den sørlige delen av Nordland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Flekkfly (Crypsedra gemmea) på lepidoptera.no: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Polymixis gemmea på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]