Creophilus maxillosus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Creophilus maxillosus
Creophilus maxillosus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Creophilus maxillosus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn:
Hører til: Staphylininae,
kortvinger,
Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: synantrop i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Afrika og Australia

Creophilus maxillosus er en art av biller som hører til underfamilien Staphylininae i familien kortvinger (Staphylinidae). Denne umiskjennelige arten er knyttet til mennesker i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dette er en umiskjennelig, stor (12-22 millimeter) og kraftig kortvinge. Kjevene (mandiblene) er sigdformede og påfallende store. Kroppsformen er ganske bred. Hele dyret er blankt svart, bortsett fra et lysgrått tverrbånd på dekkvingene og grå bestøving på mesteparten av bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Creophilus maxillosus finnes ofte i nærheten av mennesker, for eksempel i fjøs der den gjerne spiser fluelarver. Den kan også finnes mellom oppskylt tare i fjæra, og er vanlig ved åtsler der den trolig spiser både av åtslene og av andre insekter som kommer dit. I varmere strøk er den også vanlig i skog.

Arten blir normalt regnet som et nyttedyr fordi den spiser blant annet fluelarver, men av og til kan den opptre i store mengder innendørs og skape noe ubehag, blant annet fordi den forsvarer seg ved å sprøyte ut illeluktende stoffer. I likhet med Staphylinus-artene bøyer den opp bakkroppen og gaper med de lange kjevene for å avskrekke angripere. Arten er spredt med mennesker over mye av jorda.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]