Cottrell-ligningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oppgitte parametre som illustrerer Cotrell-ligningen.

I elektrokjemi beskriver Cottrell-ligningen endringen i elektrisk strøm med hensyn til tid i et kontrollert potensielt eksperiment, for eksempel kronoamperometri. Spesielt beskriver den gjeldende respons når potensialet er en trinn funksjon i tid. Den ble avledet av Frederick Gardner Cottrell i 1903.[1] For en enkel redokshendelse, som ferrocen/ferrocenium-paret, avhenger strømmen som er målt av hastigheten som analytten diffunderer til elektroden. Det vil si at strømmen sies å være "diffusjonskontrollert." Cottrell-ligningen beskriver tilstanden for en elektrode som er plan, men som også kan avledes for sfæriske, sylindriske og rektangulære geometrier ved å bruke den tilsvarende laplace-operatøren og grenseforhold i forbindelse med Ficks andre diffusjonslov.[2]

hvor,

i = strøm, i enhet A.
n = antall elektroner (for eksempel å redusere/oksidere ett molekyl av analytt j)
F = Faradays konstant, 96485 C/mol
A = området til (plan) elektrode i cm2
cj0 = innledende konsentrasjon av den reduserbare analytten j i mol/cm3;
Dj = diffusjonskoeffisient for specier j i cm2/s
t = tid i s.

Avvik fra linearitet i plottet av i vs t−1/2 indikerer noen ganger at redokshendelsen er assosiert med andre prosesser, for eksempel assosiasjon av en ligand, dissosiasjon av en ligand eller en endring i geometri.

I praksis forenkler Cottrell-ligningen til

i = kt−1/2, hvor k er samlingen av konstanter for et gitt system(n, F, A, cj0, Dj).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cottrell, F. G. (1. januar 1903). «Der Reststrom bei galvanischer Polarisation, betrachtet als ein Diffusionsproblem». Zeitschrift für Physikalische Chemie. 1. 42U. ISSN 2196-7156. doi:10.1515/zpch-1903-4229. Besøkt 7. mars 2021. 
  2. ^ Bard, Allen J. (2001). Electrochemical methods : fundamentals and applications (Second edition utg.). Hoboken, NJ. ISBN 0-471-04372-9. OCLC 43859504.