Cortona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cortona
Cortona
LandItalia Italia
RegionFlag of Tuscany.svg Toscana
Provins ArezzoRediger på Wikidata
StatusKommune
InnbyggernavnCortonesi
Tilstøtende kommunerArezzo, Castiglion Fiorentino, Castiglione del Lago (PG), Città di Castello (PG), Foiano della Chiana, Lisciano Niccone (PG), Montepulciano (SI), Sinalunga (SI), Torrita di Siena (SI), Tuoro sul Trasimeno (PG), Umbertide (PG)
Areal342 km²
Befolkning22 594 (31. desember 2004)
Bef.tetthet66,06 innb./km²
Høyde over havet494 meter
Postnummer52044
Telefonprefiks0575
ISTAT-nummer051017

Cortona
43°16′32″N 11°59′17″Ø

Cortona er en by og kommune i provinsen Arezzo i den italienske regionen Toscana.

Renessansearkitektur[rediger | rediger kilde]

Santa Maria Nuova, Cortona

Santa Maria Nuova, beliggende rett utenfor Cortonas bymurer, er en kuppelkirke med et sentralt gresk korsform. Den ble bygget av Giorgio Vasari, påbegynt i 1550, ferdig i 1554, og innviet i 1610.[1] På innsiden er det fire store søyler som støtter cupola (hvelvet). Interiøret har malerier av Alessandro Allori som framstiller Jesu fødsel, av Baccio Ciarpi som framstiller den hellige Carlo Borromeo som gir nattverd til de som er påvirket av pesten , og Jacopo da Empoli som skildrer Marias budskapsdag. Kirken er i dårlig forfatning og dets indre ikke åpent for besøkende.

Santa Maria delle Grazie al Calcinaio ble bygget i 1484–1515 av Francesco di Giorgio Martini for å gi ly til et påstått mirakuløst ikon av den velsignede jomfru Maria, «Madonna del Calcinaio».[2] En sentralisert renessansedesign er gitt til formgivningen av kirkeskipet: den østlige delen av bygningen ble generelt utviklet til en sentralisert form som til sist ble kronet med stor cupola, en forløper til katedralen i Firenze. Det restaurerte interiøret i kirken har uvanlig høye buer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Domenico Tartaglini, Perugia (1700): Nuova descrizzione dell'antichissima citta di Cortona: l'aggiunta di diversi ..., s. 86-87.
  2. ^ Binding, G. (2004): Meister der Baukunst. Geschichte des Architekten- und Ingenieurberufes, Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt, s. 158.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.