Hopp til innhold

Cornelius Fontem Esua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cornelius Fontem Esua
Født2. juli 1943Rediger på Wikidata (81 år)
Kamerun
BeskjeftigelseKatolsk prest (1971–), katolsk biskop (1982–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk erkebiskop (2006–2019)
  • biskop (1982–2004) Rediger på Wikidata
Utdannet vedPontificio Istituto Biblico
NasjonalitetKamerun

Cornelius Fontem Esua (født 2. juli 1943 i Mbetta i Britisk Kamerun) er en kamerunsk geistlig og emeritert katolsk erkebiskop av Bamenda.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Cornelius Fontem Esua ble ordinert til prest 29. desember 1971.

Biskop av Kumbo

[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til biskop av Kumbo den 10. september 1982. Den apostoliske pro-nuntius til Gabon, Kamerun og Ekvatorial-Guinea, erkebiskop Donato Squicciarini, ordinerte ham til biskop den 8. desember samme år; medkonsekratorer var Pius Suh Awa, biskop av Buéa, og Paul Mbiybe Verdzekov, erkebiskop av Bamenda. Biskop Esua uttrykte sine fulle intensjoner som overhyrde om å gå inn for holdninger i pakt med den kristne lære i spørsmål som Nkuv-saken. En rekke av de fremtredende medlemmer av Fatima-verdensapostolatet (Den blå armé) ble ledere for den uortodokse Nkuv-devosjonen, siden sistnevnte på en eller annen måte var assosiert med Fatima-opptredenene. Det var på grunn av denne koblingen at den 13. i hver måned, og spesielt den 13. mai, ble tatt som offisiell bededag for nkuvittene.

Etter at 7. oktober 1997, da Esua utstedte et hyrdebrev som erklærte at Nkuv-affæren dreide seg om uortodoks lætr, og skisserte kriteriene for å fastslå ektheten til marianske opptredener, trakk noen av dens tilhengere seg tilbake og gjenvant fullt kirkelig fellesskap, noen holdt seg til både til Nkuv og til kirken, og noen har offentlig brutt over fra kirken og lovet troskap til Nkuv.

Koadjutorerkebiskop av Bamenda

[rediger | rediger kilde]

Den 7. desember 2004 utnevnte paven ham til koadjutorerkebiskop av Bamenda.

Biskop Esua og de andre biskopene i Bamenda Ecclesiastical Province (BAPEC), utstedte et brev til alle de kristne om ekteskapets sakrament og HIV/AIDS. Alle biskopene ba om at par før publisering av ekteskapsbann må fremlegge sognepresten en gyldig og autentisk legeerklæring som viser at de har utført HIV/AIDS-screening.

Erkebiskop av Bamenda

[rediger | rediger kilde]

Da Paul Mbiybe Verdzekov trakk seg 23. januar 2006, etterfulgte han ham som erkebiskop av Bamenda.

Den 30. desember 2019 aksepterte pave Frans hans aldersbetingede fratreden og utnevnte Andrew Nkea Fuanya til hans etterfølger.[1]

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Jean-Paul Messina et Jaap van Slageren: Histoire du christianisme au Cameroun, des origines à nos jours, Karthala Editions, octobre 2005, 456 p.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Rinuncia dell’Arcivescovo Metropolita di Bamenda (Cameroun) e nomina del nuovo Arcivescovo Metropolita». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 30. desember 2019. Besøkt 30. desember 2019. 
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org ntag.besua, lest 8. februar 2024