Hopp til innhold

Conradh na Gaeilge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Conradh na Gaeilges kontor i Dublin

Conradh na Gaeilge (['kʌnɹæ næ 'gweɪlgæ], engelsk navn Gaelic League) er en organisasjon som arbeider for å bevare irsk som et levende talespråk i Irland.

Organisasjonen ble grunnlagt 31. juli 1893 av Douglas Hyde fra Frenchpark i Roscommon sammen med Eugene O'Growney, Eoin MacNeill, Luke K. Walsh og andre. Den hadde en forløper i Gaelic Union, og ble raskt den viktigste organisasjonen til den gæliske kulturens fremme i Irland.

Den første avisen som ble gitt ut av organisasjonen var An Claidheamh Soluis («Lysets sverd»); dens mest kjente redaktør var Pádraig Pearse.

Selv om organisasjonen var apolitisk tiltrakk den seg naturlig nok først og fremst nasjonalister, i likhet med Gaelic Atheletic Association tidligere. Mange av de fremtidige lederne under og etter uavhengighetskampen møttes først gjennom Conradh na Gaeilge. De fleste av de som signerte påskeproklamasjonen var medlemmer.

I senere år har organisasjonen hatt mer en bakgrunnsrolle i det offentlige liv. En av de viktigste kampanjene som drives er for å få anerkjent irsk som et offisielt språk i EU.

Conradh na Gaeilge ble i begynnelsen av 2000-årene innblandet i en strid med partiet Fine Gael, som foreslo å fjerne irsk som obligatorisk fag på avgangseksamen fra grunnskolen. Organisasjonen har oppfordret velgere til å kun stemme på kandidater som er for å beholde irsk som obligatorisk fag.

Organisasjonen er spesielt sterk i Nord-Irland, mens det i staten Irland bare er noen få aktive lokallag.