Condom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Condom
Condom.jpg

Våpen

TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Postnummer32100
Areal97,37 km²
Befolkning6 508 (2018)
Bef.tetthet66,84 innb./km²
Høyde over havet82 meter
NettsideNettside

Condom
43°57′27″N 0°22′21″Ø

Condom er en by og kommune sørvest i Frankrike. Den er sous-préfecture i departementet Gers i Occitanie. Byen ligger der elvene Petite Baïse og La Géle flyter sammen.

Condom ligger langs Via Podiensis, en pilegrimsrute fra Le Puy via Saint-Jean-Pied-de-Port til Santiago de Compostela nordvest i Spania. Pilegrimer kommer til Condom etter Miradoux og passerer så gjennom Larressingle.

Condom er også kjent for sin produksjon av armagnac.[trenger referanse]

Likt og ulikt[rediger | rediger kilde]

Domkirken Saint-Pierre i Condom

Siden byen har samme navn som det engelske ordet for kondom, kan det være verdt å merke seg at navnet på elven som renner gjennom byen, Baïse, uten tødler er et vulgært fransk uttrykk for seksuell omgang. På fransk heter derimot kondom préservatif. Et problem for byen er turister som tar med seg gateskilt.

En (feilaktig) etymologisk teori vil at det engelske ordet consom har forbindelse med denne byen, som en gang var under engelsk styre.[trenger referanse] Oppfinneren skulle da ha vært en engelskmann som av kong Karl II av England var blitt gitt adelstittelen jarlen av Condom. Teorien har hatt stort gjennomslag, men det har ikke latt seg påvise at en slik person eksisterte, og kondomet var blitt benyttet i over hundre år før kong Karl IIs tid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]