Conchaspididae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Conchaspididae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Conchaspididae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Gruppe: Plantelus
Antall arter: 30 i verden, ikke i Europa
Habitat: på planter
Utbredelse:
Delgrupper:

Conchaspididae er en liten familie med plantelus som hører til gruppen skjoldlus, Coccoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne hunnene er forholdsvis gjenkjennelige som insekter, med korte bein og tynne, 3-5 leddete antenner, og markert kroppssegmentering, særlig på bakkroppen. Beina (som mangler hos én art) når ut til kroppens ytterkant. Leggen og foten er sammenvokst. Kroppen er vanligvis dekket av et skjold av voks som er mer eller mindre kjegleformet, gjerne med kjøler som stråler ut fra toppen ("vulkanformet"). På farge er de som oftest hvite, også voks-skjoldet er hvitt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Familien lever på en rekke ulike planter, mest på busker og trær, men også på orkidéer, vortemelk-planter og flere andre grupper. Hunnene går gjennom fire nymfestadier, hannene gjennom fem.


Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien finnes i alle økosoner bortsett fra Antarktis, men forekomsten i Australia og Palearktis begrenser seg trolig til innførte arter. De fleste er tropiske, men familien forekommer også i et ganske kjølig klima i det sørlige Sør-Amerika. De finnes ikke i Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]