Compsognathus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Compsognathus

Compsognathus (gresk: Kompsos: elegant og gnathus: kjeve) var en kjøttetende dinosaur i theropod familien, og var en av de minste kjøttetende dinosauren som levde. Microraptor, Caenagnathasia og Parvicursor var enda mindre. Det er funnet to fossiler; et i Tyskland og et i Frankrike

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den var 70 cm lang og veide 3-3,5 kg. Den levde i sen Juraperiode for ca. 140 – 155 millioner år siden i det som nå er Europa. Nakken og halen var lang og fleksibel og den hadde to fingre på hver hånd, ulikt andre rovdinosaurer fra Juratiden som hadde tre fingre. Senere i kritt – tiden ble det mer vanlig med to fingre, som for eksempel på Tyrannosaurus rex. Compsognathus hadde ben som var dobbelt så lange som armene, og tre tær med små klør. Den fikk navnet sitt av Johann Andreas Wagner ut ifra dens "fine skjøre kjeve" i 1859.

Compsognathus er en av de få dinosaurene vi vet hva spiste. Det ble funnet levninger av små øgler i magen på begge eksemplarene. Dette konkluderte med at Compsognathus var en kjøtteter. Øgla var hel i magen til eksemplarene, så dinosauren må ha svelget byttet helt. For å kunne fange denne kjappe øgla trengte Comsognathus muligheten til å akselerere raskt for å fange den.

Fossilet som ble funnet i Tyskland

Archaeopteryx[rediger | rediger kilde]

En Archaeopteryx ble oppbevart i Solnhofen-kalkstein og i kalksteinen var det tydelige avtrykk etter fjær. Archaeopteryx har mange likhetstrekk med Compsognathus. De hadde lik størrelse, levde i samme periode og hadde liknende skjelett. Derfor tror noen forskere at de to dinosaurene kan ha vært i slekt selv om Compsognathus-fossilene ikke viser tegn til fjær.[1]

Funn[rediger | rediger kilde]

Paleontologene har funnet to godt bevarte fossiler; et i Frankrike 125 centimeter lang i 1971, og et i Tyskland 89 centimeter lang i 1859 av Joseph Oberndorfer. Det største fossilet var det i Frankrike, som de mener tilhører en annen lignende Compsognathus – art: Compsognathus corallestris.

Det større franske eksemplaret ble oppdaget av Louis Ghirardi i Canjuers i Nice og det var Alain Bidar som sa at ekesmplaret var Compsognathus corallestris og ikke enda en Compsognahus longipes som den i Tyskland.

Referanser[rediger | rediger kilde]