Colt Single Action Army Revolver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Colt Single Action Army Revolver
SAA 5773 oN.JPG
Colt SAA Kavalerimodell
Basisdata
Opphavsland USA USA
Type:Revolver
Produsent(er) ColtRediger på Wikidata
Innført:1873
Utfaset:1892
Bruker(e):USA
Tekniske data
Kamring
7 oppføringer
Mekanisme:Single-Action
Magasinkapasitet:6 patroner
Siktemidler:Faste sikter

Colt Single Action Army Revolver (Colt SAA), populært kalt Colt Peacemaker, også kjent som 1873 Model P, er en amerikansk revolver.

Revolveren ble designet for det amerikanske kavaleriet av Colt’s Manufacturing Company og tatt i bruk fra 1873. Det opprinnelige produksjonsnavnet var «New Model Army Metallic Cartridge Revolving Pistol». Historisk sett var Colt Peacemaker – den mest profilerte av de revolvere som ble benyttet i den perioden som kalles for Det ville vesten. Colt produserte flere varianter og kalibere, den mest eksotiske utgaven var modellen «Black Powder». Utviklingen startet i 1871, og ble sendt ut til kavaleriet i november 1872 for testing. Etter testing og sammenligning med andre våpen, plasserte forsvaret i 1873 en ordre på åtte tusen våpen. Den annonserte utsalgsprisen på den tiden var 20 US$, for revolveren i kaliber .45 Colt med 7,5" løp. Revolveren har vært i produksjon fra 1872 fram til i dag, med noen pauser.

Colt produserte også revolvere for det sivile marked, i mange forskjellige kalibre og løpslengder. Den militære modellen i kaliber 45 Colt hadde ett 7.5" langt løp, og veide 1048 gram. Den kunne også leveres med løpslengdene 4 3/4 og 5 1/2 – ofte kalt civilian eller gunfighter model og artillery model. I begynnelsen var grepet av valnøtt, men det ble etter verdt erstattet av hard gummi. I praksis kunne kundene få akkurat hva de ville på spesialbestilling fra fabrikken.

Peacemakeren var kjent for å gi i fra seg 4 klikk hver gang hanen ble spent, det sies at den staver C-O-L-T. Tønna hadde plass til 6 patroner, derav navnet 6-shooter, disse blir ladet igjennom en ladeport på høyre side. Når alle patronene var avfyrt ble tomhylsene staket ut en etter en igjennom samme ladeport av en utstøterstang, en litt tidskrevende prosess. Utstøterstangen ligger i en metallhylse under løpet.

En rekke av det ville vestens markante personligheter på begge sider av loven har benyttet seg av Colt's SAA revolver; Bat Masterson, Doc Holliday, John Wesley Hardin, Wyatt Earp, Billy The Kid og Pat Garrett.

George S. Patton kjøpte en peacemaker i 1916, den fulgte ham helt til Frankrike i 1945.

Mellom 1873 og 1940 ble det produsert ca. 360 000 eksemplarer av Colts SAA revolver. Cirka en prosent av disse ble levert med gravering i fra fabrikk, så det er ikke så mange av dem

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Originalkaliberet var .45 Colt. Revolveren ble også levert i kaliber 44-40 og 38-40. Senere kom den i moderne kaliber som .357 Magnum. Revolveren har en patronkapasitet på 6 patroner. I og med at det ikke er noen sikring på revolveren er det vanlig at man lader opp med 5 patroner, og lar hanen hvile mot et tomt kammer. De vanligste løpslengdene er 4,75", 5,5" eller 7,5". En versjon med langt løp på hele 16,5" kalles for «Buntline». Revolveren blir stundom referert til som en <Colt 45>, men må ikke forveksles med Colt M1911 pistol i .45 ACP, da enkelte kaller den pistolen også for Colt 45.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]