Bat Masterson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bat Masterson
Bartholomew Masterson
William Barclay Masterson
Født26. nov. 1853[1][2]Rediger på Wikidata
Henryville, Montérégie, Canada Øst (Quebec)
Død25. okt. 1921[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
New York City, New York, USA
BeskjeftigelseGambler
U.S. Army Scout
Bøffeljeger
Sheriff
U.S. Marshal
Journalist
SøskenEd Masterson
James Masterson
NasjonalitetUSA
GravlagtWoodlawn gravlund

William Barclay «Bat» Masterson (født Bartholomew Masterson 26. november 1853, død 25. oktober 1921) var en gambler, U.S. Army Scout, bøffeljeger, sheriff, U.S. Marshal og journalist kjent fra det ville vesten.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hans far ble født i Canada av en irsk familie og han var det andre barnet i en familie på fem brødre og to søstre. I slutten av tenårene, forlot han og de to brødrene Ed og James, familiens gård for å bli bisonjegere. Masterson tok del i slaget ved Adobe Walls i Texas, der han drepte indianere fra Comanchestammen. Hans første skuddveksling fant sted i 1876 i Texas da han ble angrepet av en annen mann, angivelig på grunn av en jente. Den andre mannen døde senere av skuddskadene, og Masterson ble skutt i bekkenet, men overlevde. Historien om at han måtte bruke stokk resten av livet ble foreviget av en TV-serie om hans liv.

Masterson tjenestegjorde som stedfortredende sheriff sammen med Wyatt Earp, før han ble valgt til sheriff i Ford County i Kansas. Som sheriff fikk han anerkjennelse for å fange fire banditter. I 1883 var han med i en ublodig konflikt som senere ble kjent som Dodge City-krigen. Masterson giftet seg med skuespiller Emma Walters, den 21. november 1891, som han hadde møtte i Denver. Masterson jobbet også som forfatter, redaktør og spaltist. Hans karriere som forfatter startet i 1883 og endte da han døde 67 år gammel i oktober 1921, i New York City. Han kollapset ved skrivebordet sitt av et hjerteinfarkt etter å ha skrevet sin siste spalte for New York Morning Telegraph.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 683, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6125s5g, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]