Colomesus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Colomesus
Sør-amerikansk kulefisk (Colomesus asellus)
Sør-amerikansk kulefisk (Colomesus asellus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Colomesus
Gill, 1884
Norsk(e) navn:
Hører til: kulefisker,
fastkjevefisker,
Percomorpha
Antall arter: 2
Habitat: fersk-, brakk- og sjøvann
Utbredelse: Sør-Amerika
Arter:

Colomesus er en gruppe kulefisker. Bortsett fra forskjell i størrelse, ser de to artene i gruppen like ut. De er grønne på oversiden, hvit under buken og har et mønster av svarte bånd på ryggen.

Colomesus psittacus er en euryhalin art som beveger seg fritt mellom ferskvann og havet. Colomesus psittacus er den største av de to artene, og kan bli rundt 30 cm lang.

Sør-amerikansk kulefisk (Colomesus asellus) finnes normalt bare i ferskvann selv om den tolererer litt salt i vannet. Sør-amerikansk kulefisk er relativt liten, de fleste individer er rundt 8 cm lange, men enkelte kan bli opptil 15 cm lange. Sammenlignet med Colomesus psittacus er de svarte båndene på ryggen mye tykkere, og den har også et distinktivt svart bånd rundt roten av halefinnen.

Begge artene lever primært av virvelløse dyr med skall, som bløtdyr og krepsdyr. De har kraftige nebb som de kan knekke opp byttet med. Sør-amerikansk kulefisk eter også mye insekter, spesielt mygglarver og lignende.

I likhet med andre kulefisker kan de blåse seg opp når de føler seg truet. Slik gjør de seg større og vanskeligere å svelge. Sør-amerikansk kulefisk skiller seg fra andre ferskvannskulefisk ved å være migrerende og ikke territoriell.

De leker i elver i regntiden. De tallrike eggene spres på substratet og yngelen flyter ned med strømmen.

Sør-amerikansk kulefisk er kjent for å inneholde giften saxitoksin. Colomesus psittacus har spiselig kjøtt, men en giftig lever, men om denne inneholder saxitoksin eller tetrodotoksin er ikke kjent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]