Coleford (Gloucestershire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Coleford
Coleford
Coleford baptistkirken
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Forest of Dean
Admin. grevskap: Gloucestershire
Seremon. grevskap: Gloucestershire
Status By (town)
Befolkning 8 351 (2001)

Coleford er en liten markedsby i Gloucestershire, England. Den er administrasjonssenter for distriktet Forest of Dean, og ligger omkring 6,5 km øst for grensen til Wales. Nærheten til Wye Valley betyr at byen er populære blant sykkel-, kano- og fotturister.

Byen er en av de eldste i distriktet. Den ble lite påvirket av kullgruvedriften i området i 19. og begynnelsen av 20. århundre, og er derfor svært forskjellig fra Cinderford, den eneste andre byen på samme størrelse i distriktet. Arkitekturen er for det meste georgiansk på overflaten; det dreier seg i de fleste tilfeller om fasader som er satt på eldre bygninger. Klokketårnet i sentrum var opprinnelig tårnet til en kirke som ble reist i 1821. I 1882 fant man at kirken var altfor liten, og en ny, St. John's, ble bygget i en åsside i utkanten av byen. Den gamle ble revet, men klokketårnet fikk stå. Den gamle markedshallen sto ved siden av tårnet til 1960-årene, da man valgte å rive flere eldre bygninger som ikke lenger tjente noe praktisk formål.

Da gruvene begynte å stenge i 1950-årene klarte Coleford seg bedre enn mange andre steder i området, dels fordi den aldri ble så avhengig av gruvedriften, og dels fordi den som en eldre og mer etablert by hadde andre ben å stå på. Turisme er nå en svært viktig næringsvei. Det finnes også en stor fabrikk, som opprinnelig ble drevet av Beechams og som nå tilhører GlaxoSmithKline. Fabrikken er det eneste produksjonsstedet i Storbritannia for Ribena og Lucozade.

Byen har navn fra elven Cole, som møter en annen elv ved et naturlig krysningspunkt (en ford) i sentrum. Elven ble lagt i rør i det 19. århundre, men i 2001 åpnet man en strekning igjen.