Coleford (Gloucestershire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Coleford
Coleford
Coleford baptistkirken
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Forest of Dean
Admin. grevskap:Gloucestershire
Seremon. grevskap:Gloucestershire
StatusBy (town)
Befolkning8 351 (2011)

Coleford er en liten markedsby vest i Deanskogen Gloucestershire, England. Den er administrasjonssenter for distriktet Forest of Dean, og ligger omkring 6,5 km øst for grensen til Wales og nær dalføret Wye Valley, noe som betyr at byen er populære blant sykkel-, kano- og fotturister. I henhold til folketellingen i 2001 var det 8 351 innbyggere, og det hadde økt nesten umerkelig til 8 359 ved folketellingen i 2011.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byen er en av de eldste i distriktet. Den ble lite påvirket av kullgruvedriften i området på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, og er derfor svært forskjellig fra Cinderford, den eneste andre byen på samme størrelse i distriktet. Arkitekturen er for det meste georgiansk på overflaten; det dreier seg i de fleste tilfeller om fasader som er satt på eldre bygninger. Klokketårnet i sentrum var opprinnelig tårnet til en kirke som ble reist i 1821. I 1882 fant man at kirken var altfor liten, og en ny, St. John's, ble bygget i en åsside i utkanten av byen. Den gamle ble revet, men klokketårnet fikk stå. Den gamle markedshallen sto ved siden av tårnet til 1960-årene, da man valgte å rive flere eldre bygninger som ikke lenger tjente noe praktisk formål.

Da gruvene begynte å stenge i 1950-tallet klarte Coleford seg bedre enn mange andre steder i området, dels ettersom den aldri ble så avhengig av gruvedriften, og dels ettersom den som en eldre og mer etablert by hadde flere bein å stå på. Turisme er nå en svært viktig næringsvei. Det finnes også en stor fabrikk, som opprinnelig ble drevet av Beechams og som nå tilhører GlaxoSmithKline. Fabrikken er det eneste produksjonsstedet i Storbritannia for Ribena og Lucozade.

Byen har navn fra elven Cole, som møter en annen elv ved et naturlig krysningspunkt (en ford) i sentrum. Elven ble lagt i rør på 1800-tallet, men i 2001 åpnet man en strekning igjen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Coleford[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parish population 2011»
  2. ^ «Mary Howitt», Dictionary of National Biography, 1885-1900, bind 28

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]