Cliftonhill Stadium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cliftonhill Stadium
Fotballbanen Cliftonhill Park i Coatbridge
Grunnlagt1919
AdresseCoatbridge, Skottland
BeliggenhetCoatbridge
LandStorbritannia
EierAlbion Rovers Football Club
BrukereAlbion Rovers Football Club
UnderlagNaturgress
Banestørrelse100,6 x 66 meter
Kapasitet2 496 (489 sitteplasser)
Historiske data
Åpnet1919
Kart
Cliftonhill Stadium
55°51′37″N 4°00′41″V

Cliftonhill Stadium er hjemmebane for det skotske fotballaget Albion Rovers. Stadionet befinner seg i byen Coatbridge, North Lanarkshire.

Historie[rediger | rediger kilde]

Cliftonhill åpnet den 25. desember 1919. Hovedtribunen befinner seg høyt over byens hovedgate Main Street og ble bygget i den samme sesongen som Albion Rovers for første og foreløpig siste gang figurerte i en finale av den skotske FA-cupen. En utvidelse av taket, slik at det dekket også området foran hovedtribunen, ble foretatt i 1994. Hovedtribunen med ståplasser foran er den eneste delen av stadionet som vanligvis benyttes til tilskuere nå. Dagens kapasitet er dermed ikke høyere enn 1 238. I sine velmaktsdager kunne Cliftonhill huse mange tusen flere mennesker, og tilskuerrekorden ble satt den 8. februar 1936, da 27 381 personer så kampen mot Rangers. Flomlys ble installert på stadionet i oktober 1968, og siden den gang har Cliftonhill ved flere anledninger vært vert for speedway, greyhound-hundeveddeløp og motorsport-løp, i tillegg til fotball.

Utsiden av stadionet

I løpet av 1990-tallet så det ut som om Albion Rovers ville forlate Cliftonhill for å dele bane med sine lokale rivaler Airdrieonians. Motstand fra Rovers-supporterne, lokalbefolkningen og andre førte til at flytteplanene ble skrinlagt, og klubben arbeider for tiden med planer om å selge stadionet og bygge et nytt stadion et annet sted i byen. Flomlysene på Cliftonhill stammer fra Cardiff Arms Park i Wales, da det ble revet for å gi plass for Millennium Stadium.[1] I 2006 figurerte hovedinngangen og hovedtribunen i en britisk tv-reklame for Mr. Clean (Flash). Stadionet har også en supporterbutikk som åpner én time før hjemmekamper på Cliftonhill.

Størrelsen på gressmatten er 101 ganger 66 meter.

Klubben har nylig vurdert å flytte fra Cliftonhill, siden stadionet og gressmatten gjentatte ganger har blitt utsatt for vandalisme. I tillegg har de lave tilskuertallene vært en medvirkende faktor bak ønsket om relokalisering.

Speedway[rediger | rediger kilde]

Stadionet, som ble sett på som en mulig speedwaybane allerede i 1950-årene, ble hjemmebane for Edinburgh Monarchs speedwayteam i 1968. Teamet forandret navn til Coatbridge Monarchs og kjørte løp på Cliftonhill i 1969, men stengte da banelisensen ble solgt til Wembley Lions. Stadionet var vert for Glasgow Tigers speedwayteam fra 1973 til 1977, da deres opprykk førte til at de flyttet til Blantyre Greyhound Stadium. Flyttingen førte til at de ansvarlige på Cliftonhill ønsket å erstatte speedwaybanen med en greyhoundbane.

Den opprinnelige kurven på speedwaybanen var uvanlig, siden svingene ble bygget over ståtribunene i hver kortende, og det førte til at svingene var uvanlig bratte.

Cliftonhill var sent på 1960-tallet åsted for en merkelig hendelse, da en dommer i et speedwayløp blåste i fløyta mens et pipeblåserband fortsatt marsjerte på banen. Pipeblåserne og trommeslagerne flyktet det de var gode for da de forstod hva som kom mot dem, og ingen ble heldigvis skadet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Albion Rovers». Duncan Adams. Besøkt 4. januar 2010. 

Medieomtale[rediger | rediger kilde]