Clare Briggs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clare Briggs
Født5. aug. 1875[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Reedsburg
Død3. jan. 1930[2][3][4][5]Rediger på Wikidata (54 år)
Baltimore
BeskjeftigelseTegneserietegner Rediger på Wikidata
BarnClare Briggs Jr.
NasjonalitetUSA

Clare A. Briggs' Danny Dreamer (22. november 1908)

Clare A. Briggs (født 5. august 1875, død 3. januar 1930) var en amerikansk tegneseriepioner som ble kjent med avisserien «A. Piker Clerk», en serie som handlet om hesteveddeløp. Den gikk fra 1903 i William Randolph Hearsts avis Chicago American.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Tidligste år[rediger | rediger kilde]

Briggs ble født og vokste opp i Reedsburg i Wisconsin til han var ni år gammel. I 1884 flyttet familien til Dixon i Illinois hvor han begynte sin aviskarriere i en alder av ti år som avisbud for de lokale avisene for 40 cent i uka. Etter fem år i Dixon flyttet familien til Lincoln i Nebraska hvor han bodde fram til 1896 da han var 21 år. Livet i midtvesten ga Briggs erfaringer fra livet i en typisk amerikansk småby som han senere avbildet i sine serier.[6]

En dytt fra Pershing[rediger | rediger kilde]

I to år studerte han tegning og stenografiUniversitetet i Nebraska. Som stenograf tjente han 6 dollar i uka når det var arbeid tilgjengelig. En av hans kunstlærere var en redaktør ved avisen Western Penman hvor hans første tegninger ble trykket. Hans lærer i matematikk var løytnant John J. Pershing. «Om man noen gang trengte en venn fant jeg en i matematikk,» sa Briggs senere. «Løytnant Pershing var min lærer, og jeg er sikker på at han vil bevitne at det var lettere å erobre Tyskland enn å lære meg å regne. En dag beordret han med til tavla for å demonstrere et teorem, og mens jeg forsøkte å gi problemet en hard, om enn tapende kamp, bemerket han: «Briggs, sett deg ned, du vet ingenting.» Der og da besluttet jeg bli en avismann.»[6]

Han begynte som avistegner for William Randolph Hearsts avis Globe-Democrat i St. Louis i Missouri. Hearst sendte ham for å dekke Den spansk-amerikanske krigen som redaksjonell vittighetstegner. Da Briggs senere ble plassert i New York var hans tegninger i New York Journal grunnen til at Hearst omplasserte ham til Chicago Herald og Chicago's American. Her skapte Briggs tegneserien «A. Piker Clerk», som er blitt karakterisert som den første daglige fortsettende tegneseriestripe. Etter 17 år i Chicago flyttet Briggs tilbake til New York hvor han tilbrakte sine siste 13 år av livet med arbeid for New York Tribune.

Vaudeville og film[rediger | rediger kilde]

Briggs var også en populær foreleser og tjente 100 doller for en enkelt forelesning. Han aksepterte en kontrakt på 500 dollar i uken for fem uker for å opptre på en rundreise med revyteater i 1914. I 1919 produserte han fire komiske kortfilmer for filmselskapet Paramount Pictures.

Titlene på hans avisserier ble nasjonale slagord eller populære uttrykk, blant annet Ain't It a Grand and Glorious Feeling?, Danny Dreamer, The Days of Real Sport, Movie of a Man, Mr. and Mrs, Real Folks at Home, Someone's Always Taking the Joy Out of Life, There's at Least One in Every Office og When a Feller Needs a Friend. Serien Mr. and Mrs. ble tegnet og trykket i løpet hans siste ti år og ble fortsatt syndikalisert til avisene etter at han døde. Navnene Arthur Folwell og Ellison Hoover dukket til sist opp i stripene i 1938.

En av hans barn, Clare Briggs, Jr., ble også tegneserietegner og hadde en serie syndikalisert fra 1939 og fram til 1941.

Ved Briggs død i 1930 skrev aviskolonisten Franklin P. Adams:

«Jeg føler akutt tapet av en serietegner hvis verk jeg gledet meg meget over i 30 år. Jeg gledet meg så mye over det at jeg fikk ham til å forlate Chicago slik at hans arbeid kunne bli vist i New York Tribune sammen med mitt. Det hjalp avisen så mye at Clare ble her i femten år, syv år lengre enn jeg selv gjorde. Slik jeg forsto det tegnet han ikke noen dårlige serier. Jeg har aldri kjent noen som likte sitt arbeid bedre. Ofte mens han tegnet kunne jeg se ham le høyt av tegningen. Hav var en flott og glad fyr, om enn en dårlig pokerspiller, og leserne er fattigere uten ham, men stort å ha hatt ham i det hele tatt.»[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artists of the World Online, oppført som Clare A. Briggs, AKL Online kunstner-ID 10141604[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID b/briggs_c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 7323139, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6377q66, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Benezit Dictionary of Artists, Benezit-ID B00026569, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c «Clare Briggs, Cartoon Genius, Dies at 54», Editor & Publisher, 11. januar 1930.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Strickler, Dave: Syndicated Comic Strips and Artists, 1924-1995: The Complete Index. Cambria, California: Comics Access, 1995. ISBN 0-9700077-0-1.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]