Ciadenac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ciadenac
«Rosehagen i full blomst»: Ciadenac i kveldssol, sett fra Ritten
Andre navnRosengarten (tysk)
Catinaccio (italiensk)
Geografi
Hører tilDolomittene
LandItalias flagg Italia (Syd-Tirol, Trentino)
Høyeste punkt
NavnAntermoa
Høyde3 004 moh.
Beliggenhet
Ciadenac ligger i Alpene
Ciadenac
Ciadenac (Alpene)

Ciadenac (ladinsk, uttales «tsja-denatsj»), Rosengarten (tysk, uttales «rå:zn-gartn») eller Catinaccio (italiensk, uttales «katinatsj-jå»), er en 10 km lang fjellkjede i Dolomittene (Nord-Italia), som skiller Eisack-, Tierser- og Eggendalen (Syd-Tirol) fra Fassadalen (Trentino).

De høyeste toppene er

  • Antermoa (ty. Kesselkogel, it. Catinaccio d'Antermoia, 3004 moh.),
  • Rosengartenspitze (it. Cima Catinaccio, 2981 moh.),
  • Tor de Vaiolet (ty. Vajolet-Türme, it. Torri del Vajolet, 2821 moh.) og
  • Laurinswand (it. Croda di Re Laurino, 2813 moh.).

Ciadenac ligger på grensen mellom det ladinske språkområdet i øst og det tyske i vest, selv om det også fins italiensktalende minoriteter i begge områdene (rundt 16 %). Fjellene som Ciadenac grenser til, er Schlern og Saslonch i nord, og Latemar syd for Costalungapasset. På den motsatte siden av Fassadalen ligger Marmolada.

Fjellenes tyske navn, Rosengarten (= «rosehage»), henspiller på den rosa fargen som fjellene – sett fra vest – får i solnedgang. Fargen skyldes bl.a. mineralet dolomitt, som kjeden er oppbygd av. Ifølge et sydtirolsk sagndvergekongen Laurins rike på Rosengarten. Da han ble tatt til fange av menneskene, forbannet Laurin rosehagen sin og sa at den skulle være usynlig «både dag og natt». Siden han ikke nevnte skumringen, kan man fremdeles se Laurins rosehage før mørkets frembrudd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]