Christiestøtten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Christiestøtten»
Postkort: Mittet & Co.
Basisdata
Andre navn«Christies monument»
KunstnerChristopher Borch (1817–1896)
ÅrReist 1868, flyttet 1926
TypePortrettstatue på sokkel med løvefigur utformet av Wilhelm Rasmussen, til minne om Wilhelm Frimann Koren Christie
Geografisk plassering
LandNorge
By:Bergen
MuseumMuséplassen foran Bergen Museum
 Christiestøtten på Commons

Christiestøtten er en statue av stortingspresident og eidsvollsmann Wilhelm Frimann Koren Christie (1778–1849) på Muséplassen foran Bergen Museums naturhistoriske samlinger i Bergen.[1] Herfra skuer han utover Christies gate, gaten som bærer hans navn gjennom byens sentrum, og minner oss om å følge grunnloven. Kappen som henger over skulderen, støvlene og bokrullen minner om statuer fra romersk tid, og er uttrykk for kunstneren Christopher Borchs ambisjon om å fremheve den historiske betydningen av Christies innsats for Norge.

Statuen ble finansiert med innsamlede midler og avduket på Torgallmenningen den 17. mai 1868 som Norges første portrettstatue. Den ble flyttet til sin nåværende plassering på Muséplassen i 1925, hundre år etter at museet ble grunnlagt, med nettopp Christie selv og biskop Jacob Neumann som mest fremstående pådrivere og innsamlere. Christie var muséets formann i alle år frem til sin død.

Christopher Borch (1817–1896) er mest kjent for å ha tegnet løvene foran Stortinget i Oslo, og ved flyttingen av Christiestøtten ble statuen supplert med en løve ved sokkelens fot, laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]