Hopp til innhold

Christiane av Drammen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Christane»
Generell info
Bygget1879
StatusRestaurert speiderskip
KallesignalLIBX
Tekniske data[a]
Lengde55 fot
Bredde19 fot
Tonnasje41 brt
a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Christiane» er en norsk seilskute bygd i 1879 og hjemmehørende i Drammen. Skuta eies av sjøspeiderne i Drammen og driftes av Christianes Venner.

Bygging og ombygging

[rediger | rediger kilde]

Skuta ble bygget ved Sandviken gård på Berger av gårdens eier Hans Christian Sandviken. Navnet fikk hun etter hans kone Christiane.

Hun var opprinnelig bygget som en jakt men i 1917 til 1919 ble hun ombygget til en galeas. Hun ble forhøyet med to bordganger, ca. 40 centimeter, og fikk en lengde på 16,8 og en bredde på 5,8 meter, og er 41 brutto registertonn.

En ensylindret motor, fra A/S Motoren Rapp i Oslo, ble installert i 1927, men i tillegg til motoren ble seilføringen beholdt til etter krigen.

Tyskerne endret navnet på skuta til «Kristiane II» under andre verdenskrig, men senere ble det opprinnelige navnet tatt tilbake.

Senere har Christianes Venner foretatt omfattende restaureringer i perioden 2006 til 2009 med full overhaling av skrog, nytt dekk og dekkshus og helt ny rigg med nye seil. Riksantikvaren og næringslivet i Drammensregionen finansierte arbeidet. Christianes Venner har foretatt ytterligere oppgraderinger og vedlikehold slik at hun i dag fremstår som i 1925.

Bruksområde

[rediger | rediger kilde]

Familien Sandviken benyttet skuta til frakt av alle typer stykkgods langs kysten helt opp til Vestlandet. Først var Hans Christian skipper, så sønnen Martin og senere sønnesønnen Hans Sandviken fram til 1925. Da ble hun solgt til Johan Johannesen i Drammen.

Johan Johannesen og sønnen Kristian Johansen brukte skuta til frakt av sand (pussesand) fra utløpet av Drammensvassdraget til Oslo og andre steder. Frakten av sand fra Drammen opphørte og Christiane gikk i opplag i 1959.

Drammens siste sandskip ble lagt ut for salg i 1965 og ble kjøpt av sjøspeiderne som nå bruker den til trening av unge sjøspeidere og også til reisemål som Newcastle og St. Petersburg.

Vernet og premiert

[rediger | rediger kilde]

Christiane av Drammen ble vernet i 1990 og i 2009 ble hun tildelt prisen som «Årets verftsrestaurerte seilbåt» under Risør Trebåtfestival.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]