Christian Carlassare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Carlassare
Født1. okt. 1977[1]Rediger på Wikidata (46 år)
Schio[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (2004–), katolsk biskop (2022–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2021–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedGregoriana
NasjonalitetItalia
Våpenskjold
Christian Carlassares våpenskjold

Kart fra før Sør-Sudan ble eget land - bispedømmet Rumbek er nr. 4

Christian Carlassare (født 1. oktober 1977 i Schio i provinsen Vicenza i Italia) er en italiensk ordensgeistlig, misjonær og katolsk biskop av Rumbek i Sør-Sudan.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christian Carlassare ble født i Schio i bispedømmet Padova men vokste opp i Piovene Rocchette, i provinsen Vicenza.[2]

Han deltok på et orienteringskurs ved seminaret for combonianerne i Thiene, og ble deretter medlem i denne misjonskongregasjonen. Han fullførte novisiatet i Venegono Superiore. Carlassare studerte deretter filosofi ved det teologiske fakultet i Sentral-Italia i Firenze og, fra 2000 til 2003, katolsk teologi ved Det pavelige gregorianske universitet i Roma. Han avla sine høytidelige løftrer den 19. desember 2003 i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 4. september 2004 av biskopen av Verona, Flavio Roberto Carraro. I 2004 tok Carlassare en grad i missiologi fra Det pavelige universitet Urbaniana og fra 2004 til 2005 tok han et engelskkurs.[3]

I 2005 ble Christian Carlassare sendt som misjonær til Sudan, til den del som senere ble landet Sør-Sudan, hvor han tjenestegjorde ved Holy Trinity Parish i Old Fangak County, og lærte nuer, språket der.[trenger referanse]

Etter å ha tjent kort som kapellan, var Carlassare sogneprest i en menighet i delstaten Jonglei fra 2007 til 2016. Han arbeidet også i sekretariatet for kallspastorale fra 2011 til 2019. Han fungerte også som provinsråd i sin ordens provins for Sør-Sudan fra 2012 til 2019, og som dens sekretær fra 2014 til 2016. I 2017 ble Christian Carlassare viseprovinsial og ansvarlig for kallspastorale omsorg og direktør for orienteringskurset for combonimisjonærene i Moroyok. I 2020 ble Carlassare generalvikar for bispedømmet Malakal.[3]

Biskop av Rumbek[rediger | rediger kilde]

Den 8. mars 2021 utnevnte pave Frans ham til biskop av Rumbek.[3]

Bispeordinasjonen var opprinnelig planlagt til 23. mai samme år. Imidlertid ble Carlassare alvorlig, men ikke livstruende, skadet i et målrettet skyteangrep i Rumbek natt til 25. til 26. april 2021. Noen banket på døren hans, og da han åpnet, benket de ham opp og skjøt ham fire ganger i bena.

Han ble bragt til sykehus i Juba; i midlertid måtte han overføres til en klinikk i Nairobi for spesialisert behandling.[4] Deretter ble han sendt til Italia.

Den 25. mars 2022 bispeviet den emeriterte erkebiskop av Khartoum, kardinal Gabriel Zubeir Wako, ham som biskop i katedralen i Rumbek; medkonsekratorer var erkebiskopen av Khartoum, Michael Didi Adgum Mangoria, erkebiskopen av Juba, Stephen Ameyu Martin Mulla, og biskopen av Wau, Matthew Remijio Adam Gbitiku, samt den apostoliske nuntius til Sør-Sudan og Kenya, erkebiskop Hubertus van Megen.

Han har reflektert over angrepet, og sa da: «Dette var et stort sjokk for meg. Jeg hadde vært i mange farlige situasjoner i Sør-Sudan, men jeg hadde aldri følt meg truet, fordi jeg ble beskyttet av folket. Men den dagen ble jeg møtt med to unge menn som rettet våpen mot meg i løpet av natten, og som ikke hadde noe sted å løpe til. De skjøt meg, men heldigvis ledet Herren kulene og jeg ble ikke så alvorlig såret. De traff musklene i bena mine, men bommet på noen vitale områder. Dette var et nåden øyeblikk, fordi det ga meg ydmykheten til å være som mitt folk, bære de samme sår som dem. Jeg tolker dette som et tegn på å komme meg på beina igjen og vise dem at de også kan komme på beina igjen, til tross for sårene forårsaket av en endeløs konflikt, til tross for tilstedeværelsen av så mange våpen, så mange territorier okkupert av militser og med fordrevne mennesker. Når vi står overfor denne fortvilelsen, må vi gi håp om at deres sår kan leges, at vi kan komme oss på beina igjen og følge fredens vei.»[5]

Skrifter[rediger | rediger kilde]

  • Nuer folktales, proverbs and riddles. Nuer–English. Nairobi: Paulines Publications Africa. 
  • La capanna di padre Carlo. Comboniano tra i Nuer. Verona: Missionari Comboniani. 

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID carlas, besøkt 2. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Mons. Christian Carlassare nominato vescovo di Rumbek in Sud Sudan. Comboniano originario è originario di Piovene Rocchette Chiesa di Padova, lest 12. mars 2021
  3. ^ a b c «Nomina del Vescovo di Rumbek (Sud Sudan)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 8. mars 2021. Besøkt 8. mars 2021. 
  4. ^ Association for Catholic Information in Africa (26. april 2021). «Bishop-elect in South Sudan Shot, Evacuation Plans for Specialized Treatment Underway» (engelsk). Besøkt 26. april 2021. 
  5. ^ ACN (4. april 2022). «New bishop in South Sudan: "We must get back on our feet and give hope to the people"». ACN International (engelsk). Besøkt 15. november 2022. 
  6. ^ carlas, lest 17. januar 2024