Chionanthus retusus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chionanthus retusus
Chionanthus retusus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chionanthus retusus
Lindl. & Paxton
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: leppeblomstordenen
Familie: oljetrefamilien
Slekt: Chionanthus
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Øst-Asia

Chionanthus retusus er en busk eller lite tre i oljetrefamilien som vokser vilt i Øst-Asia.

Den er løvfellende og blir opptil 20 m høy. Barken skaller av på eldre stammer. Bladene sitter motsatt; de er læraktige, elliptiske til eggformede, 3-12 cm lange og 2–6,5 cm brede. Unge blad er sagtannede, men eldre er helrandede. Unge kvister, bladstilker og undersiden av bladene er dekket av hvite hår.

Denne arten blomstrer sent på våren eller tidlig på sommeren, omtrent tre uker før slektningen virginiasommersnø (C. virginicus). Blomstene sitter i endestilte klaser som blir 3–12 cm lange; de dufter og har båndformede, hvite, 1,5–2,5 cm lange kronblad. Plantene er som regel særbu med hann- og hunnblomster på ulike busker, men tvekjønnede blomster forekommer også. Frukten er en blåsvart eller svart, duggete, 10–15 mm lang og 6–10 mm bred steinfrukt.

Chionanthus retusus vokser i skog og kratt og langs elver. Den er utbredt i de kinesiske provinsene Fujian, Gansu, Guangdong, Hebei, Henan, Jiangxi, Shaanxi, Shanxi og Sichuan, og den vokser også vilt i Korea, Japan og Taiwan. Arten dyrkes i hager på grunn av den praktfulle blomstringen og den interessante barken.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]