Virginiasommersnø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Virginiasommersnø
Virginiasommersnø
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chionanthus virginicus
L.
Norsk(e) navn: virginiasommersnø
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: leppeblomstordenen
Familie: oljetrefamilien
Slekt: Chionanthus
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for virginiasommersnø

Virginiasommersnø (Chionanthus virginicus) er en busk eller lite tre i oljetrefamilien som vokser vilt i sørøstlige USA.

Den er løvfellende og opptil 8 m høy og 5 m bred. Bladene sitter motsatt; de er smalt elliptiske, helrandede og 10-20 cm lange. Unge kvister, bladstilker og undersiden av bladene er dekket av hvite hår. I Nord-Carolina blomstrer virginiasommersnø fra midten av april til tidlig mai. Blomstene sitter i hengende klaser som blir opptil 20 cm lange; de dufter og har båndformede, hvite, 1,5–3 cm lange kronblad. Plantene er som regel særbu med hann- og hunnblomster på ulike busker, men tvekjønnede blomster forekommer også. Frukten er en mørkeblå, duggete, 2 cm lang steinfrukt.

Virginiasommersnø vokser som undervegetasjon i næringsrik, fuktig skog, langs elver og i kalksteinsområder. Den er utbredt fra Pennsylvania og New Jersey i nord sørover til sentrale Florida og vestover til østlige Texas og østlige Oklahoma. Arten dyrkes i hager på grunn av den praktfulle blomstringen. Tørket rotbark brukes til medisinske formål og har drogenavnet Chionanthi virginici radicis cortex.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]