Virginiasommersnø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Virginiasommersnø
Virginiasommersnø
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chionanthus virginicus
L.
Norsk(e) navn: virginiasommersnø
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: leppeblomstordenen
Familie: oljetrefamilien
Slekt: Chionanthus
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for virginiasommersnø

Virginiasommersnø (Chionanthus virginicus) er en busk eller lite tre i oljetrefamilien som vokser vilt i sørøstlige USA.

Den er løvfellende og opptil 8 m høy og 5 m bred. Bladene sitter motsatt; de er smalt elliptiske, helrandede og 10-20 cm lange. Unge kvister, bladstilker og undersiden av bladene er dekket av hvite hår. I Nord-Carolina blomstrer virginiasommersnø fra midten av april til tidlig mai. Blomstene sitter i hengende klaser som blir opptil 20 cm lange; de dufter og har båndformede, hvite, 1,5–3 cm lange kronblad. Plantene er som regel særbu med hann- og hunnblomster på ulike busker, men tvekjønnede blomster forekommer også. Frukten er en mørkeblå, duggete, 2 cm lang steinfrukt.

Åmene til flere arter møll beiter på bladene, for eksempel Hyphantria cunea, Ceratomia undulosa og Manduca rustica. Frukten etes av fugler som rødkardinal, østblåfugl, brunspottefugl, sangspottefugl, blåskrike, hvitbrynsvartspett og villkalkun. Hvithalehjort beiter på både bladverk og frukt.

Virginiasommersnø vokser som undervegetasjon i næringsrik, fuktig skog, langs elver og i kalksteinsområder. Den er utbredt fra Pennsylvania og New Jersey i nord sørover til sentrale Florida og vestover til østlige Texas og østlige Oklahoma. Arten dyrkes i hager på grunn av den praktfulle blomstringen. Tørket rotbark brukes til medisinske formål og har drogenavnet Chionanthi virginici radicis cortex.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]