Chinateatern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chinateatern i Berzelii Park (foto: Tage Olsin)

Chinateatern er et privatdrevet teater som ligger ved Berzelii park i bydelen Norrmalm i Stockholm.

Det ble tegnet av arkitekten Albin Stark som hadde latt seg inspireres under et besøk i Kina. Evald Dahlström sto for den kunstneriske innredningen og hadde latt det bli felt inn i kuppelen ikke mindre enn 1 485 stjerner. Stjernehimmelen ble seinere malt over, men ble gjenopprettet ved restaureringen før oppsettingen av musikalen Cats i 1987.

Chinateatern ble innviet – som kino – den 19. oktober 1928 med Greta Garbos siste stumfilm Anna Karenina som trekkplaster. Den drevs da av Svensk Filmindustri. Allerede i 1929 spilte Ernst Rolf sommerrevy her og fortsatte med det i ytterligere to somrer. Varietéer var vanlige sommertid i mange år, mens i vintersesongen var det kino.

Det har blitt spilt, musikaler, komedier, skoleteater og til og med Dramaten har benyttet seg av teateret. Egil Monn-Iversen og hans produksjonsselskap var ansvarlig for de fleste musikaloppsetninger ved teatret på 80- og 90-tallet.[1]

Siden slutten av 1980-årene har det også blitt arrangert kongresser her, og China er forbundet via en underjordisk gang med hotell- og restaurantanlegget Berns.

Referanser[rediger | rediger kilde]