Hopp til innhold

Berns

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berns salong omkring 1890
Entréen til Berns juli 2008

Berns eller Berns salonger er en restaurant og underholdningsscene ved Berzelii park i det sentrale Stockholm i Sverige.

Huset ble oppført 1862–1863 av konditoren Heinrich Robert Berns etter arkitekt Johan Fredrik Åboms tegninger. Innvielsen fant sted 1. august 1863. Med sin medarbeider Magnus Isæus (1841–1890) utvidet han i 1885 bygningen med ytterligere en salong, vinkelstilt mot den opprinnelige, og samtidig skiftet man navn fra Berns Salong til Berns Salonger.

De staselige salongene med forgylling, speil, lektere og store vinduer mot parken har bygningens fulle takhøyde. August Strindbergs Röda rummet og Götska rummen er oppkalte etter salonger på Berns (röda rummet var en samlingsplass för Stockholms ungkarer i 1870-årene).

Berns’ salong var en av Europas store restauranter på sin tid og spilte en stor rolle i Stockholms uteliv. I 1866 viste man her cancan for første gang for et svensk publikum og her opptrådte internasjonale stjerneartister som Josephine Baker, Miriam Makeba, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Marlene Dietrich og Louis Armstrong. Også mange svenske underholdere som Hasse och Tage og Joe Labero har opptrådt i Berns salonger.

I 1980-tallet ble det foretatt en gjennomgripende renovering; da tillkom konferanselokaler i kjelleren, og et rilgrensende hotell ble integrert.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stockholms byggnader, Prisma, 1977

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]