Chievres Air Base

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Flyfoto av Chièvres Air Base

Koordinater: 50°34′33″N 3°49′51″Ø Chievres Air Base (ICAO: EBCV) er en flystasjon som benyttes av det amerikanske flyvåpenet, og ligger i Belgia. Den drives av 309th Airlift Squadron, som har til oppgave å betjene NATOs øverstkommanderende for Europa og tilhørende stab (SACEUR).

Den første flystripen ved Chièvres ble etablert under første verdenskrig, av tyske styrker i 1917. Mot slutten av 1939 begynte det belgiske forsvaret å bygge ut Chièvres for å bruke den som avlastningsflyplass. Da tyskerne invaderte Belgia i mai 1940 fortsatte de å bygge ut flyplassen og den ble brukt av tyske og italienske jagerfly i slaget om Storbritannia, de siste tyske styrkene forlot flyplassen ved utgangen av august 1944. Allerede i oktober samme år tok allierte styrker i bruk flyplassen.

Etter andre verdenskrigs slutt ble basen brukt som transittleir for amerikanske soldater på vei hjem til USA og som fangeleir for tyske soldater. I 1947 ble basen overtatt av belgiske myndigheter og brukt for stasjonering av jagerfly. Basen ble nedlagt i 1963 og overdratt SHAPE i 1967. Basen ligger om lag 20 kilometer fra SHAPE.