Chen Lifu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chen Lifu
Chen Lifu 01.jpg
Født21. august 1900
WuxingRediger på Wikidata
Død8. februar 2001 (100 år)
TaichungRediger på Wikidata
Søsken Chen GuofuRediger på Wikidata
Utdannet ved University of PittsburghRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti KuomintangRediger på Wikidata
Nasjonalitet Qing-dynastiet (19001912), Republikken Kina (19121949), Republikken Kina (19492001)Rediger på Wikidata

Chen Lifu eller Chen Li-fu (tradisjonell kinesisk: 陳立夫, forenklet kinesisk: 陈立夫, pinyin: Chén Lìfū; født 1900 i fylket Wuxing i prefekturet Huzhou i provinsen Zhejiang i Kina, død 8. februar 2001 i Taipei) var en ledende antikommunistisk politiker i Republikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Chen og hans eldre bror Chen Guofu var nevøer til Chen Qimei, som inntil han ble snikmyrdet på ordre av krigsherren Yuan Shikai i 1916 var en av den fremtidige Kuomintanglederen Chiang Kai-sheks mentorer.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Chenbrødrene ble ledende innen det Chiang-dominerte Kuomintangpartiet og grunnla en egen hemmelig gruppering som er blitt kjent etter sin (engelskbaserte) betegnelse CC-klikken (CC clique).

CC-klikken plasserte sine folk i strategiske posisjoner i partiet og regjeringsmaskineriet, med det resultat at den fikk en dominerende innflytelse innen byråkrati, utdannelsesorganisasjoner, ungdomsorganisasjonen og fagforeninger. Brødrene kontrollerte dessuten KMTs sentrale byrå for etterforskning og statistikk, en av Chiang Kai-sheks to viktigste hemmelige politienheter.

Chen Lifu, som hadde studert gruvedrift ved University of Pittsburgh i USA.[1] men aldri hadde virket innen dette arbeidsfeltet, ble Chiangs personlige sekretær[2] i en alder av 27 år, og to år etter Kuomintangs generalsekretær. Han var undervisningsminister under det meste av den kinesiske borgerkrig, og benyttet seg av det hemmelige politi for å holde strikt kontroll med og sikre den ideologiske linje blant intellektuelle og studenter. Ved flere anledninger prøvde Chen å få Chiang til en endelig utslettende kampanje mot kommunistene, noe han anså som den eneste måten å få slutt på borgerkrigen, og han var sterk mortstander av USAs meglingsforsøk.

Chen skal ha vært den som i 1937 klarte å få arrangert hjemkomsten av generalissimoens sønn, Chiang Ching-kuo, som hadde studert i Sovjetunionen, og fikk ham til å slutte seg til Kuomintang. Chen stod den ti år yngre Chiang Ching-kuo nær, helt siden skoledagene i Shanghai.

Chens sterke innflytelse på Chiang Kai-shek og hans sønn begynte å avta etter at nasjonalistene trakk seg tilbake til Taiwan etter den kommunistiske seier i Kina i 1949. Han forble medlem av Kuomintangs evalueringskommisjon, men fikk ingen høyere stillinger i regjeringen.

Chen forsøkte sammen med andre i Kuomintangs konservative fløy forgjeves å forhindre at reformisten Lee Teng-hui overtok etter Chiang Ching-kuo som statspresident og som leder for partiet. Han fikk ikke desto mindre fortsette som en av presidentens rådgivere til 1996. Samme år utfgav han sine memoarer, hvori han beskrev en lang rekke episoder fra sin glanstid ved Chiang Kai-sheks side.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ch'en, Li-fu (1994). The storm clouds clear over China, the memoir of Ch'en Li-fu, 1900-1993. Stanford, California: Hoover Press. s. 16–18. 
  2. ^ Ch'en, Li-fu (1994). The storm clouds clear over China, the memoir of Ch'en Li-fu, 1900-1993. Stanford, California: Hoover Press. s. 23.