Chen Qimei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chen Qimei

Chen Qimei (kinesisk: 陈其美; pinyin: Chén Qíměi, Wade-Giles: Ch'en Ch'i-mei; født 17. januar 1878 i Huzhou i provinsen Zhejiang i Kina, drept 18. mai 1915) var en viktig bakgrunnsfigur bak den kinesiske revolusjon i 1911.

Som sønn av en handelsmann gikk han i lære hos en panteutlåner og arbeidet senere som silkehandler. Hans bror, Chen Qicai, var offiser i hæren, og gjorde det i 1906 mulig for ham, å reise til Japan og begynne å studere ved Tokyos politiakademi. Der ble han imidlertid raskt med på de politiske aktiviteter blant de kinesiske studenter i byen, og ble med i den revolusjonære bevegelsen Tongmenghui 同盟會 ledet av Sun Yat-sen. Det var Chen Qimei som fikk vennen Chiang Kai-shek med i bevegelsen.

I revolusjonsåret 1911 var Chen i Shanghai, og det var hans telegram av 29. oktober, som nådde Chiang Kai-shek i rett tid og fikk ham til å desertere fra den japanske hær og til å vende tilbake til Kina. Mens Chiang organiserte et opprør i Hangzhou, startet Chen den 3. november et angrep med flere hundre opprørere på Shanghais manufakturbyrå. Da ble han tatt til fange av mandsjuene. Men en dag etter klarte hans opprørere å få ham befridd fra fengselet. Etter en maktprøve mot andre revolusjonære grupper i byen gjorde han seg til Shanghais militærguvernør.

Videre spilte Chen en viktig rolle ved det at han fikk i stand kontakter mellom Guomindang og Shanghais underverden, ikke minst med den grønne bande.

I 1916 ble Chen drept i et anslag organisert av Yuan Shikai. Det var Yuans hevn etter at Chen flere ganger hadde forsøkt å organisere en oppstand mot ham.