Charlie Mance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charlie Mance
Født3. des. 1900Rediger på Wikidata
Død13. sep. 2001Rediger på Wikidata (100 år)

Lionel Charlie Mance (født 3. desember 1900 i Stratford, Victoria, i Australia, død 13. september 2001) var en høyt dekorert australsk soldat som kjempet på alliert side under mange av slagene under den første verdenskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Albert Earnest og hans kone Harriot Agnus Mance. Mance giftet seg med Bessie Matilda Luckwill i 1919, og de hadde en sønnen Lionel sammen. I en alder av 16 år løy han på alderen og vervet seg til det australske militæret for å kunne delta under første verdenskrig. Han ble såret i kamper i Frankrike, den 15. juni 1918, men han returnerte til aktiv tjeneste, den 11. juli 1918.

Han ble utsatt for tyske gass-angrep, noe som gjorde ham både døv og blind i flere uker, og senere ble han såret av granatsplinter, men forble på i aktiv tjeneste. Han returnerte til Australia igjen i februar 1920 og han hadde 1061 dager med effektiv militær tjeneste under første verdenskrig. De mange traumene som han fikk i ettertid på grunn av hans opplevelser under første verdenskrig hadde et bittert etterspill for ham personlig.

I årene som fulgte, misbrukte han alkohol. Senere bestemte han seg for å begynne med rehabilitering og han avsto fullstendig fra å drikke alkohol, og i mange år drev han en avdeling med Anonyme Alkoholikere i Merrylands. Han utvidet sitt veldedige arbeid til å drive rådgivning for rusmiddelavhengige personer, og i noen tilfeller hjalp han avhengige i fengsel som var blitt vurdert umulig å hjelpe.[1] Han prøvde også å utdanne alle rundt ham om krigens farer og redsler som han selv hadde opplevd under verdenskrigen.

Han arbeidet i en periode som murer både i Victoria og Canberra. Han flyttet til Merrylands i 1953. Han fortsatte å arbeide som murer frem til han pensjonerte seg i 1960. Han døde i en alder av 101 år i 2001, og han fikk en statsbegravelse. Han ble tildelt mange æresbevisninger og medaljer, som inkluderer Æreslegionen som er Frankrikes største dekorasjon. Han var en av de aller første krigsveteranene i verden til å motta denne æren. Han fikk også Victory Medal og den britiske krigsmedaljen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lionel Charles Mance». holroyd.nsw.gov.au (engelsk). Holroyd City. Arkivert fra originalen 21. juli 2008. Besøkt 26. juli 2008.