Airspeed AS.6 Envoy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Airspeed AS.6 Envoy
Airspeed AS.6 Envoy G-AHAC Private Charter RWY 1948 edited-2.jpg
Informasjon
Rolle Transportfly, skolefly
Passasjerer 6-8
Mannskap 2
Spesifikasjoner
Lengde 10.50 m
Høyde 2.80 m
Vingespenn 15.90 m
Vingeareal 31.50
Egenvekt 2 410 kg
Vekt (lastet) 2 930 kg
Motorer 2 x Armstrong-Siddeley Cheetah IX 7-sylindret stjernemotor
Topphastighet 338 km/t
Marsjfart 290 km/t
6 000 m
Rekkevidde 6 800 km
Klatrefart 278 m/min

Airspeed AS.6 Envoy var et britisk lett, to-motors transportfly konstruert og bygget av Airspeed Ltd. ved Portsmouth Aerodrome, Hampshire.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Envoy var konstruert av Nevil Shute Norway og A.H. Tiltman og var en to-motors utvikling av Courier. Konstruktøren Nevil Shute Norway som også skrev romaner under forfatternavnet Nevil Shute har i sin selvbiografi Slide Rule skrevet om sitt virke som flykonstruktør.

Det var brukt den samme tre-konstruksjon, ytre vingepaneler og opptrekkbart understell som på Courier. Prototypen G-ACMT fløy første gang 26. juni 1934 og i juli 1934 ble flyet presentert for publikum under et flystevne på Hendon.

Flyet i bruk[rediger | rediger kilde]

Den første produksjonmodellen av Envoy I G-ACVH ble brukt til demonstrasjoner for potensielle kunder, den andre ble levert til Lord Nuffield. Lord Nuffields fly var tiltenkt å delta i MacRobertson Air Race fra England til Australia i 1934, men flyet ble skadet og trukket fra løpet. Et annet fly, spesielt modifisert for løpet betegnet som Airspeed AS.8 Viceroy med ekstra bensintanker kom så langt som til Athen før det måtte trekke seg på grunn av skader.

Airspeed kunne notere stor interesse for flyet og mottok bestillinger fra Samveldelandene og også fra andre land:

A.S. 10 Oxford, developed from the AS.6 Envoy

Under andre verdenskrig kapret det tyske Luftwaffe noen maskiner og brukte dem som skolefly og gav et fly til Finland 22. januar som erstatning for en Dragon Rapide som ved et uhell var blitt skutt ned

Etterkrigsbruk[rediger | rediger kilde]

Et av RAFs Envoy III som overlevde krigen ble registrert sivilt som G-AHAC og operert av et mindre flyselskap til det ble hugget opp i 1950.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Flyet ble bygget i ni varianter, med motorer med en ytelse fra fra 200 til 350 hk.