Chapeau claque

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chapeau claque med hattepullen opp- og sammenslått. Klassisk modell produsert omkring 1920.
Sammenleggbar flosshatt

Chapeau claque er en type klassisk flosshatt som kan slås sammen og opp ved hjelp av en fjærmekanisme. Når hattepullen presses sammen tar hatten mindre plass ved transport og oppbevaring.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fransk tegneserie fra 1926 som spøker med fordelene ved en hatt med fjærmekanisme.

Aller sist på 1700-tallet ble de populære trekanthattene i europeisk mannsmote gradvis erstattet av høye, sylinderformede hatter trukket med svart silke (sateng). Flosshattene har litt uklar opprinnelse, men kan være en relansering og videreutvikling av de høye, stive capotain-hattene og andre gamle modeller av filt som var blitt «forvist» til Amerika sammen med puritanere og kvekere på 1600-tallet, men som kom tilbake i europeisk mote i videreutviklede varianter i tida etter den franske revolusjonen.[1] Uansett ble sylindermodellen, med mindre formvariasjoner, standard hodeplagg for alle velkledde herrer til inn på 1900-tallet, sammen med mykere filthatter og forskjellige slags luer til hverdagsligere bruk. I siste halvdel av 1800-tallet kom også stive, runde bowlerhatter.

En sammenleggbar flosshattvariant ble patentert i England allerede i 1812. Forbedrede mekanismer ble imidlertid utviklet av Gabriel Gibus i Paris fra 1834 til 1870-tallet, og Gibus-familiens praktiske variant, som populært ble kalt chapeau claque, kom for alvor på 1840-tallet.[2] Slike klapphatter ble laget av atlask eller liknende spent over et sammenfellbart stativ av metalltråder.

Tidligere ble betegnelsen chapeau bras («armhatt») brukt om trekantede hatter som ble båret under armen for ikke å bringe den forseggjorte 1700-tallsfrisyren i uorden, og seinere også om store snutehatter som kunne presses sammen ganske flatt.[3] Slik bruk kan ha inspirert hattemakerne å også utvikle høye sylinderhatter som kunne trykkes sammen og rettes ut, og brukes både som staselig hodebekledning og praktisk armhatt, for eksempel i folkemengder innendørs.

Navn[rediger | rediger kilde]

Kallenavnet chapeau claque er satt sammen av det franske chapeau, som betyr «hatt», og claque, «klapp» eller «klikk»; chapeau claque er altså en klapphatt som smeller med et «klikk» når en slår den opp (med et lite dytt). Ordet uttales omtrent sjapåklakk på norsk. Hatten kan på fransk også kalles chapeau Gibus, chapeau mécanique, chapeu à claque og bare claque. I Norden skal sammenleggbar flosshatt også ha blitt kalt chapeau bras, «armhatt», et navn som tidligere først og fremst ble brukt om en type trekanthatter. Forøvrig ble «Gibus» og «mekanisk hatt» også brukt i dansk.[4]

På engelsk kalles modellen gjerne collapsible top-hat, gibus eller ofte opera hat fordi sammenleggbare flosshatter passet særlig til folksomme operahus og overfylte garderober.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]