Sateng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Satengbinding karakteriseres ved at det ene trådsystemet, oftest varpen, dominerer på vevens rettside, bindingsteknisk eller ved større trådtetthet. Satengbinding gir vevnaden en jevn, ofte glansfull overflate.
Sateng fra rettsiden.

Sateng (fra arabisk Zaytuni vía fransk satin) er et tekstil som typisk har glatt, glinsende rette og matt vrange. Sateng er ikke en type stoff, men en betegnelse på hvordan stoffer er vevd/konstruert. Sateng kan veves av bomull, polyester, nylon, ull eller lignende.

Ofte benyttes standarder til produksjon av undertøy, sengetøy, brudeplagg eller selskapsklær. Sateng består ofte av en blanding av flere stoffer, men det vanligste er at det består av mest bomull eller silke, altså bomullssateng og silkesateng.[1]

Satengvevde stoffer er ansett som av høyere kvalitet enn «ordinære» stoffer.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Satengbinding karakteriseres ved at det ene trådsystemet, oftest varpen, dominerer på vevens rettside, bindingsteknisk eller ved større trådtetthet. Satengbinding gir vevnaden en jevn, ofte glansfull overflate. En satengvare er alltid ulikesidet.

Begrepet[rediger | rediger kilde]

Selve begrepet «sateng» har opphav i arabisk zaytuni, som er et adjektiv dannet til bynavnet Zaitun, en by i Kina som på kinesisk heter Quanzhou.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva er sateng ? - Unike Gave Butikk». Arkivert fra originalen 4. september 2021. Besøkt 4. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]